A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Νόμος για τη ρύθμιση δανείων

E-mail Εκτύπωση PDF
rithmisiΒελτιώσεις στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Στόχος είναι να διευκολύνει όσους διατηρούν ενήμερα τα δάνειά τους αλλά αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες όπως παλαιότερα εξαιτίας των μειώσεων στα εισοδήματά τους.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρυθμίσεις που θα βασίζονται στη λογική των προγραμματικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε ανακοινώσει στη Βουλή ότι οι δόσεις των δανειοληπτών δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 30% των εισοδημάτων τους. Κάτι τέτοιο μάλιστα απορρέει και από τον «κανόνα περί υπεύθυνου δανεισμού», όπως ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει υιοθετηθεί και από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αν και οι ρυθμίσεις αυτές βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι θα αφορούν το σύνολο των δανείων (στεγαστικά και καταναλωτικά) ενώ θα προβλέπεται συνδυασμός μείωσης της δόσης και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής. Ειδική μέριμνα θα υπάρχει και για τους άνεργους δανειολήπτες για τους οποίους εξετάζεται ακόμα και το εν-δεχόμενο να δοθεί περίοδος χάριτος (πάγωμα δόσεων για συγκεκριμένο διάστημα) μέχρι να βρουν εργασία και να μπορούν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους. Ηδη η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές με τις τράπεζες οι οποίες, παρά το γεγονός ότι τον προηγούμενο χρόνο είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις περισσότερων από 690.000 δανείων – αριθμός που ξεπέρασε τα 800.000 δάνεια το πρώτο πεντάμηνο του 2012–, σήμερα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα καθώς η ύφεση βαθαίνει και πλέον είναι μεγάλος ο αριθμός των δανείων που δεν εξυπηρετούνται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι επισφάλειές τους.

Από στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών προκύπτει ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις δανείων - στεγαστικών και καταναλωτικών - που ξεπερνούσαν τα 29 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του 2012, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ( καθυστέρηση από 90 ημέρες και άνω) ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ ή το 20% της συνολικής πιστωτικής επέκτασης. Τα στεγαστικά δάνεια είναι αυτά που απασχολούν ιδιαιτέρως τις τράπεζες, καθώς το 2010 μόλις ξεπερνούσαν το 10% και σήμερα το ποσοστό τους έχει διπλασιαστεί. Πάντως, πρωταθλητές στις επισφάλειες είναι τα καταναλωτικά δάνεια, όπου πλέον 4 στα 10 δεν εξυπηρετούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση από μερίδα τραπεζιτών να μειωθεί έως και 40% το ύψος των ήδη υπαρχουσών δόσεων δανείων, εφόσον τεκμηριώνεται αποδεδειγμένη αδυναμία του δανειολήπτη, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται η τελική απόφαση της κυβέρνησης να κινηθεί στο πλαίσιο των ρυθμίσεων που σήμερα ισχύουν για τους δημόσιους υπάλληλους οι οποίοι έχουν πάρει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και δίνουν τη δυνατότητα καταβολής μειωμένης δόσης έως και 50% για πέντε χρόνια, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου συντρέχουν λόγοι υγείας ή άλλοι σοβαροί λόγοι το μέτρο συνδυάζεται με διετή αναστολή καταβολής δόσης καθώς και αύξηση του χρόνου αποπληρωμής στα 40 έτη.

Σε αντίστοιχες ρυθμίσεις για τους δημόσιους υπάλληλους έχει προχωρήσει και η Εθνική Τράπεζα η οποία παρέχει τη δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, δραστική συρρίκνωση των δόσεων και συγκέντρωση οφειλών σε ένα δάνειο με χαμηλά επιτόκια.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση η οποία να μη συναντήσει προσκόμματα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να αντιμετωπιστεί θετικά από το τραπεζικό σύστημα και παράλληλα να διευκολύνει τους δανειολήπτες με πρόσκαιρη αδυναμία εξυπηρέτησης.

Για τις επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα πάντως δεν φαίνεται να προχωρεί γρήγορα το θέμα των ρυθμίσεων που ζητούν οι εκπρόσωποι των εμπόρων για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, το υπουργείο θα εξετάσει το θέμα, ωστόσο «είναι ένα σύνθετο ζήτημα που άπτεται του τραπεζικού συστήματος. Είναι ζήτημα που ασφαλώς καίει τον εμπορικό κόσμο, όμως δεν είναι μόνο δικό μας, είναι κυρίως θα έλεγα του υπουργείου Οικονομικών, και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να παρουσιάζω πρόχειρες λύσεις».

ΤΑ ΝΕΑ

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com