POS

BEEFACTORiek-thessaliko

tetreada-2

saroy-flass-Banner-1

mouzaki-palas-hotel 2

laios cards

beefactor-2

tsotsola

Ntirogiannis

thraka

anesis

mamalis

Kiskinis

sto-xilaki

to-avlaki

editpc

eko-market

rapsodia

martsela-mpaz

psistiri

FOTO-ODISEAS

o-kokoras

kosta-famissi-hotel-L.3

cupcinoclip

mesoxori

karta-gas-1

koukourava

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα
skepsoudiaforetika
parathrhthrio seismon
antilogos-bunn
A+ R A-

Νέα εφημεριακή πραγματικότητα στα Ελληνικά νοσο-κομεία

E-mail Εκτύπωση PDF

tsigkas g200Κάτω από την  επιφάνεια  της  κυβερνητικής  «φιλοϊατρικής» ρητορικής  κρύβεται  η μείωση  των  ιατρικών αμοιβών και η α-πορύθμιση του συστήματος  υ-γείας. ...

Με τον πρόσφατα αιφνιδιαστικά ψηφισθέντα νόμο από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί «Εναρμόνισης του Ελληνικού Δικαίου με την Ευρωπαϊκή οδηγία 2003/88/ΕΚ σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών» γίνεται «προσπάθεια εισαγωγής κανόνων προστασίας κατά της επαγγελματικής εξουθένωσης των ιατρών».
Η Ευρωπαϊκή οδηγία πράγματι προσπαθεί να προφυλάξει τους γιατρούς από πολύωρη εργασιακή παραμονή στο στρεσογόνο περιβάλλον του νοσοκομείου, που μπορεί να έχει σαν συνέπεια επιβάρυνση της υγείας τους αλλά και έκθεση των ασθενών τους σε κίνδυνο λόγω της ιατρικής υπερκόπωσης. Θεσπίζεται έτσι προβλεπόμενη εβδομαδιαία ιατρική απασχόληση 48 ωρών (κανονικό και εφημεριακό , ως μέσος όρος στους 4 μήνες ) η οποία δύναται να επεκταθεί μέχρι το μέγιστο στις 60 ώρες εβδομαδιαίως με προαπαιτούμενη την ενυπόγραφη δήλωση-συναίνεση του ιατρού .
Αυτή η νομοθεσία στα ευρωπαϊκά κράτη βοήθησε στη βελτίωση της ποιότητας εργασίας ,κυρίως των νέων ιατρών και το σπουδαιότερο: αύξησε την ασφάλεια των ασθενών. Οδήγησε όμως ταυτόχρονα και στη αύξηση των θέσεων ειδικευομένων ιατρών κατά περίπου 25%. Πολλοί από τους Έλληνες ειδικευόμενους που υπηρετούν τώρα σε χώρες της Ευρώπης οφείλουν την πρόσληψη τους σ' αυτόν νόμο.
Στη Ελλάδα όμως το σύστημα υγείας έχει πολλά χαρακτηριστικά, που δεν απαντώνται στα συστήματα Υγείας των Ευρωπαϊκών χωρών.
Στην χώρα μας, αναντίρρητα οι ειδικευόμενοι (κατά κύριο λόγο) ιατροί είναι εκτεθειμένοι σε εργασιακή εξουθένωση, ενώ απο την άλλη μεριά οι ειδικευμένοι ακροβατούν οριακά σε ένα εφημεριακό καθεστώς, που περιλαμβάνει ενεργείς, μεικτές και εφημερίες ετοιμότητας
Ο ψηφισθείς νόμος εισάγει μία νέα εφημεριακή πραγματικότητα στα Ελληνικά νοσοκομεία χωρίς να φροντίζει για τα στελεχιακά κενά και τις μειώσεις αμοιβών, που θα προκύψουν εάν αυτός εφαρμοσθεί ώς έχει.
Στο ψηφισθέν νομοσχέδιο, α) δεν προβλέπεται αύξηση της ωριαίας εφημεριακής αμοιβής - ή ορθότερα η ενσωμάτωση των εφημεριακών αμοιβών στο μισθό, σύμφωνα με τα ισχύοντα στις Ευρωπαϊκές χώρες (– αντίθετα πιθανολογείται και η κατάργηση της αμοιβής για εφημερίες ετοιμότητας καθότι θα αμείβεται μόνον η ενεργός παρουσία στο νοσοκομειακό χώρο) και β) δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα πως θα βρεθεί το επιπρόσθετο ιατρικό προσωπικό για να καλυφθούν οι αναδυόμενες ελλείψεις(κυρίως σε νέους ειδικευόμενους ιατρούς που μεταναστεύουν μαζικά για άλλες θελκτικότερες εργασιακά χώρες), ώστε τελικά να εναρμονισθούμε με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Πρόκειται περί ενός κατασκευάσματος όπου η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων πιθανόν να αποκρύπτει άλλους στόχους κυρίως παρέμβασης στις αμοιβές των ιατρών.
Η εφαρμογή του νομοσχεδίου είναι σίγουρο ότι, α) θα δημιουργήσει τελικά επιδείνωση του επαγγελματικού χρόνου των ιατρών του ΕΣΥ και αναστάτωση στην οικογενειακή τους ζωή και β) δημιουργεί υποψίες ότι οι μειώσεις των εφημεριακών αμοιβών των (δήθεν υψηλόμισθων) ιατρών αποτελούν ανομολόγητο στόχο των σχεδιαστών της "αριστερής" οικονομικής πολιτικής, ώστε να βρεθεί άλλη μία πηγή "πλεονάσματος" για να μπορεί να γίνεται στο τέλος του οικονομικού έτους λαϊκίστικη αναδιανεμητική πολιτική τύπου "χαρτζιλικιού", με δεδομένη την ανυπαρξία ουσιαστικής γενικότερης οικονομικής ανάπτυξης και κατά συνέπεια μηδενικής αύξησης του γενικού πλούτου.
Η εφαρμογή μείωσης των εργασιακών ωρών της Ευρωπαϊκής επιταγής στη ελληνική πραγματικότητα θα πρέπει:
- να γίνει ανακαθορισμός των εφημεριακών αμοιβών και ενσωμάτωση τους στο μισθό.
- να γίνει καταγραφή των πραγματικών ιατρικών αναγκών πληθυσμού ανά Υγειονομική Περιφέρεια (Υγειονομικός Χάρτης Αναγκών) και να καθορισθούν οι πραγματικές ανάγκες λειτουργίας μονάδων και επαρκούς και σταθερής στελέχωσης τους
- να καθιερωθούν νέες θέσεις στα νοσοκομεία που θα απευθύνονται κυρίως σε νέους ιατρούς, που θα καλύπτουν τα κενά
- πριν την εφαρμογή να ψηφιστεί νόμος για την αποφυγή των μειώσεων των συνολικών αμοιβών των υπηρετούντων ιατρών, καθότι αυτό θα ευνοήσει φαινόμενα παραοικονομίας και μείωσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

Γεώργιος Τσίγκας, ψυχίατρος
Εντεταλμένος σύμβουλος δημόσιας υγείας Π.Ε Τρικάλων

kolitsas

 5 f

liapis

polizos

lafazanis

xarisis-2

fortounis

agora-2

klimataria

melissa

karagiannis-elin

oiko-market

dorodiafimisi

rapsody new

mallioras

PETRO-THERM

Xlivas

loutrrra

aliagas copy

kanalion-geysis-2

faltakas

karoutas

ipati1111

perivoli

vainas

holy-meteora

petranisSA

LAMDA2small

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που έχουμε αφιερώσει για να σας ενημερώνουμε.

                               Υπεύθ. Επικοινωνίας: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη

                               Τηλ. & Fax : 2432 400 094 - Κιν.: 698 24 94 413 -- e-mail: antilogos.news@gmail.com