A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Ασπίδα για τα μάτια ο καφές

E-mail Εκτύπωση PDF

greek coffeeΟ καφές αποτελεί ίσως το πιο αγαπημένο μας ρόφημα.  Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η ιδιαίτερη σύστασή του αποτελεί αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος, ...

χάρη στην ωφέλιμη δράση των συστατικών του στην καλή μας υγεία.
Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι ο ελληνικός καφές κάνει καλό στα αγγεία μας ή ότι η καφεΐνη σχετίζεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση. Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Cornel της Νέα Υόρκης, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία σε σχέση με την προστατευτική δράση του καφέ για την υγεία και ιδιαιτέρως για τα μάτια μας.
Συγκεκριμένα, συστατικά του καφέ τα λεγόμενα χλωρογενικά οξέα, αποτελούν αντιοξειδωτικά με ισχυρές νευροπροστατευτικές δράσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι προστατεύουν το σώμα από την υποξία, την έλλειψη δηλαδή οξυγόνου.
Ο αμφιβληστροειδής αποτελεί ένα λεπτό στρώμα στο πίσω μέρος του οφθαλμού, που είναι κατασκευασμένο από φωτοευαίσθητα και άλλα νευρικά κύτταρα, που είναι υπεύθυνα για τη λήψη και την οργάνωση των οπτικών πληροφοριών, αλλά πολύ επιρρεπή στην υποξία. Είναι ένας από τους πιο μεταβολικά ενεργούς ιστούς στο σώμα, που καταναλώνουν οξυγόνο πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλο.
Για το λόγο αυτό είναι επιρρεπής σε μια ποικιλία διαταραχών που προκαλούνται από το οξειδωτική στρες, όπως εκφύλιση ωχράς κηλίδας και γλαύκωμα, διαταραχές που μπορεί να οδηγήσουν σε μερική ή πλήρη τύφλωση.
Ερευνητές λοιπόν διερεύνησαν την επίδραση των συστατικών του καφέ στον αμφιβλητροειδη χιτώνα του ματιού, για να δουν αν ο καφές και ιδιαίτερα τα χλωρογενικά του οξέα, μπορεί να αποτρέψουν την υποξία και τη συνολική εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς στα ποντίκια.
Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι εκχύλισμα καφέ μείωσε την απόπτωση των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς λόγω υποψίας, παρέχοντας μια σημαντική προληπτική ασπίδα προστασίας στα μάτια.

 

(Από το Χάρη Γεωργακάκη, διευθυντή επιστημονικής ομάδας και διατροφικού portal «Νέα Διατροφής»)

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com