A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Στεγαστικά Δάνεια: «Παράθυρο» ευκαιρίας με «σπάσι-μο» και «κούρεμα»

E-mail Εκτύπωση PDF

stegas«Παράθυρο» ευκαιρίας για περισσότερους από 485.000 ο-φειλέτες να ρυθμίσουν τα «κόκκινα»  στεγαστικά τους δά-νεια.Τη λύση του «σπασίματος» των στεγαστικών...

«κόκκινων» δανείων ώστε ένα τμήμα τους να αποπληρώνεται και το υπόλοιπο κομμάτι να διαγράφεται από την τράπεζα, με την προϋπόθεση ότι τηρείται η αποπληρωμή του δανείου έχουν βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τράπεζες και θεσμοί. Ο SSM φέρεται να είναι θετικός στο σενάριο προώθησης της συγκεκριμένης πρότασης.

Εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας είναι η τρέχουσα χρονική περίοδος για το δύσκολο εγχείρημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν κατά περίπου 14 δισ. ευρώ το απόθεμα των προβληματικών δανείων.

Με τον όρο μη εξυπηρετούμενα δάνεια νοούνται όσα δάνεια έχουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι ο οφειλέτης ενδέχεται τελικά να μην μπορέσει να εκπληρώσει πλήρως τις δανειακές υποχρεώσεις του. Τα δάνεια σε καθυστέρηση είναι δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, κάποια μάλιστα είναι σε στάδιο δικαστικών ενεργειών.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι τράπεζες θα πρέπει να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) από το επίπεδο των περίπου 95,9 δισ. ευρώ, που διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2017, στα 81,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή 14,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα ή -15%. Αντίστοιχα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) θα πρέπει να μειωθούν από τα επίπεδα των 65,9 δισ. ευρώ (Δεκέμβριος 2017) στα 52 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018, δηλαδή -13,9 δισ. ευρώ ή - 21,1%.

Αποτελεσματικά έχουν κριθεί μέχρι στιγμής από τις εποπτικές αρχές τα βήματα που έχουν γίνει στο πλαίσιο της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κυρίως επιχειρηματικών) καθώς η διαδικασία διευκολύνει τις τράπεζες να μειώσουν τα NPLs.

Ταυτόχρονα η επίτευξη των στόχων πραγματοποιήθηκε κυρίως λόγω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι αν και λειτουργούν κανονικά πολύ μικρό διάστημα, φαίνεται όμως ότι σε μεγάλο ποσοστό έχουν κινητοποιήσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές υπό τον φόβο της διενέργειας τους. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για πολίτες που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους.

Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη μίλησε στο Newsbomb.gr για το συγκεκριμένο θέμα:

Το φαινόμενο των πλειστηριασμών έχει αποκτήσει πλέον μαζική διάσταση, καθότι διενεργούνται κυριολεκτικά με «ένα κλικ». Προκειμένου όμως να αποφευχθούν οι κοινωνικές εντάσεις και να μη χάνουν οι οικογένειες τα σπίτια τους εξετάζεται η λύση του σπασίματος των στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκειμένου ένα τμήμα τους να αποπληρώνεται και το υπόλοιπο κομμάτι να διαγράφεται από την τράπεζα. Η ρύθμιση αυτή θα προχωρήσει μόνο εφόσον τηρείται η αποπληρωμή του δανείου.

Το μοντέλο αυτό, που έχει τον όρο «split and mortgage», χρησιμοποιήθηκε στην Ιρλανδία με επιτυχία. Σύμφωνα με αυτό, κατά περίπτωση εξετάζεται το κόκκινο δάνειο και καθορίζεται το κομμάτι που ο κάθε δανειολήπτης μπορεί να εξυπηρετεί με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα, ώστε να μπορεί να πληρώνει μια δόση που αναλογεί στην οικονομική του κατάσταση. Εφόσον το τμήμα αυτό του δανείου εξοφληθεί τότε αυτόματα θα διαγράφεται το δεύτερο κομμάτι του δανείου.

Παρέχεται λοιπόν στον δανειολήπτη που βρίσκεται σε δυσχέρεια η δυνατότητα να πληρώσει το 70, 80 ή 90% του δανείου του και το υπόλοιπο της απαίτησης διαγράφεται από την τράπεζα.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους δεν θα επιτρέπεται στην πορεία να προσαυξάνουν το τμήμα του δανείου που εξυπηρετείται μειώνοντας ισόποσα το μέρος του δανείου που μένει παγωμένο.

Από την πλευρά τους οι δανειολήπτες είναι υποχρεωμένοι να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ θα χάνουν την ρύθμιση αυτή στην περίπτωση που καθυστερούν να καταβάλλουν τις δόσεις για την εξυπηρέτηση του δανείου.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να έχουν υπόψη οι δανειολήπτες είναι το νομικό οπλοστάσιο υπάρχει, ο δικηγόρος είναι αυτός που μπορεί να τον συμβουλεύσει αποτελεσματικά και να προασπίσει τα δικαιώματα του πελάτη του για να μην χάσει το σπίτι του.

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com