A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Έκκληση από το Χαμόγελο του Παιδιού για την προσ-τασία των παιδιών από τον σχολικό εκφοβισμό

E-mail Εκτύπωση PDF

bazaar xamogeloΈκκληση προς  όλους τους αρμόδιους  φορείς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να λάβουν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για τη θωράκιση της σχολικής κοινότητας και την...

προστασία των παιδιών από τον σχολικό εκφοβισμό, απευθύνει το «Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή το τραγικό περιστατικό της αυτοκτονίας του 15χρονου αγοριού στην Αργυρούπολη και τις πρώτες πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν για το σημείωμα του εφήβου στο οποίο αναφερόταν στο bullying που είχε δεχτεί.
«"Φοβάμαι να το πω στους γονείς μου", "Δεν θέλω να πάω σχολείο", "Με κοροϊδεύουν και στο φροντιστήριο", "Δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ", "Του δίνω το χαρτζιλίκι μου κάθε μέρα" είναι μερικές από τις αντιδράσεις των παιδιών που καλούν για βοήθεια», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το «Χαμόγελο του Παιδιού» και διερωτάται: «Εσείς αντέχετε στη σκέψη ότι το παιδί σας δεν θέλει να πάει σχολείο ή δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ γιατί κάποιος το "πειράζει"; Αντέχετε στη σκέψη ότι κάποια παιδιά δεν ανέχονται άλλο τα "αστεία" ή τον διασυρμό και θέλουν να δώσουν ένα τέλος στη ζωή τους για να σταματήσει το μαρτύριό τους;».
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» υπογραμμίζει πως η απώλεια ενός ακόμη παιδιού λόγω bullying, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πρώτες πληροφορίες, αποδεικνύει την απουσία Εθνικού Σχεδίου Δράσης αντιμετώπισης και πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού, όπως και την έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής και πολιτικής για ένα φαινόμενο που έχει εξελιχθεί σε ζήτημα δημόσιας υγείας και διαφοροποιείται από την κοινή βία. Ως αποτέλεσμα το φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται συνολικά αλλά μεμονωμένα από μερίδα εκπαιδευτικών που έχουν τη διάθεση και το προσωπικό ενδιαφέρον να θωρακίσουν τους μαθητές και το σχολικό περιβάλλον.
Επίσης, όπως τονίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού», το περιστατικό αυτό έρχεται να αναδείξει την αδυναμία των αρμόδιων φορέων να αξιοποιήσουν και να ενσωματώσουν εργαλεία και καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της παρέμβασης και πρόληψης, όπως και την αδυναμία της Πολιτείας να ενημερώσει κατάλληλα, να εκπαιδεύσει και να ενδυναμώσει τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που συνήθως είναι οι πρώτοι, οι οποίοι ενημερώνονται για το περιστατικό και οφείλουν να κινητοποιηθούν.
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» στέκεται στην ανάγκη άμεσης ανταπόκρισης του υπουργείου Παιδείας, των γονέων/κηδεμόνων, των εκπαιδευτικών, άλλων αρμόδιων φορέων και ευρύτερα της κοινωνίας «ώστε να προλάβουμε παρόμοια περιστατικά και καταστάσεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των παιδιών και των νέων με τρόπο μη αναστρέψιμο».
Αναφέρει εξάλλου πως, μέσα από την παρουσία του σε σχολεία πανελλαδικά, από τις κλήσεις στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 και τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαπιστώνει κάθε μέρα ότι το bullying δεν είναι μια μόδα, αλλά υπάρχει τόσο εντός όσο και εκτός της σχολικής κοινότητας. Όπως συμπληρώνει, «το bullying δεν αποτελεί κοινή βία μεταξύ των παιδιών ή ένα παιχνίδι, αλλά ένα πρόβλημα που έχει εξελιχθεί σε ζήτημα δημόσιας υγείας που χρήζει ειδικής αντιμετώπισης και πρόληψης και το γεγονός αυτό θα πρέπει να γίνεται κατανοητό για τη διαμόρφωση των κατάλληλων πρακτικών και πολιτικών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Επισημαίνει επιπλέον πως η αυτοκτονία παιδιών λόγω bullying δεν γνωρίζει σύνορα. «Η αυτοκτονία έφηβης στον Πειραιά, η αυτοκτονία της Carolina Picchio στην Ιταλία, ή της Amanda Todd στον Καναδά αποτελούν κάποια από τα τραγικά περιστατικά παιδιών που ήρθαν στην επιφάνεια. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου YALE τα παιδιά που βιώνουν ενδοσχολική βία και εκφοβισμό έχουν 2 έως 9 περισσότερες πιθανότητες να σκεφτούν την αυτοκτονία από ότι τα παιδιά που δεν βιώνουν. Επιπροσθέτως, έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία αναφέρει ότι τουλάχιστον οι μισές αυτοκτονίες νέων ανθρώπων σχετίζονται με ενδοσχολική βία και εκφοβισμό», συνεχίσει το «Χαμόγελο του Παιδιού» και υπογραμμίζει πως μέσα από τις δράσεις πρόληψης, ευαισθητοποίησης και παρέμβασης έχει υποστηρίξει πολλά παιδιά που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις και έχει αποτρέψει σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και ειδικότερα τη Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πολλούς εφήβους και νέους να βλάψουν τον εαυτό τους.
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση της Πολιτείας, όπως ορίζει και το Σύμφωνο Συνεργασίας που έχει συνάψει με το υπουργείο Παιδείας, όλες τις υπηρεσίες του Οργανισμού, την εμπειρία και τις διεθνώς αναγνωρισμένες καλές πρακτικές που όλα αυτά τα χρόνια έχει αποκτήσει.

 

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com