A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Περιφερειακό Συμβούλιο: ΟΧΙ στο Λιγνίτη

E-mail Εκτύπωση PDF

sumvoulioA«Είμαστε κάθετα αντίθετοι και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι δεν υπάρχει θέμα, εμείς δεν εφησυχάζουμε»

Το θέμα της εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων στην Ελασσόνα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Δομένικου εμφανίζεται συχνά πυκνά στο προσκήνιο από την εκάστοτε κυβέρνηση και μετά εγκαταλείπεται. Εμείς τεθήκαμε εξαρχής κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε διαδικασία εξόρυξης λιγνίτη και το έχουμε κάνει ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση.

Με το που ανακινήθηκε το θέμα για ακόμα μια φορά, άμεσα κινηθήκαμε με την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Γιώργο Πασχόπουλο και την περιφερειακή σύμβουλο κ. Μαρία Μαμάρα και συναντήσαμε τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μάκη Παπαγεωργίου δηλώνοντας του την αντίθεση μας σε διαρροές κύκλων του Υπουργείου ότι το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο. Στη συνάντηση αυτή θέσαμε όλα τα επιχειρήματα για τα προβλήματα τα οποία πρόκειται να δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας αλλά και στην γειτονική Π.Ε. Τρικάλων στο περιβάλλον, στην παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ, στον υδροφόρο ορίζοντα και στον ποταμό Τιταρήσιο, απ' τον οποίο υδρεύονται πολλοί οικισμοί της Π.Ε Λάρισας. Παράλληλα μεταφέραμε την καθολική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών και των φορέων της περιοχής για ενδεχόμενη εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων. Η επιχειρηματολογία μας ήταν επιχειρηματολογία ζωής: δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να καταστραφεί η περιοχή αυτή και είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Δεν θα επιτρέψουμε η μεγαλύτερη γεωργική «κοιλάδα» της Ποταμιάς, ισάξια των παρολύμπιων περιοχών του Δήμου Ελασσόνας, να πληρώσει για τον μαύρο καρκίνο που έχει στο υπέδαφός της. Ούτε θα επιτρέψουμε να πληρώσει για τις αμέλειες και τις ολιγωρίες προηγούμενων ετών, που δεν έδωσαν στην περιοχή τις δυνατότητες να αναπτύξει την αγροτικο-κτηνοτροφική της δύναμη όσο θα έπρεπε. Τα λάθη του παρελθόντος των οποίων οι επιπτώσεις μετρούνται στο παρόν και στο μέλλον, είναι λάθη παρόντος και μέλλοντος. Και εμείς με όσες δυνάμεις διαθέτουμε δεν θα επιτρέψουμε να διαιωνίζονται.

sumvoulioBΒέβαια υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι ενδεχομένως να είναι και υποκινούμενοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με την εξόρυξη λιγνίτη θα υπάρξουν υψηλές αποζημιώσεις για τις εκτάσεις που θα απαλλοτριωθούν, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην περιοχή, θα λυθεί το πρόβλημα τις ανεργίας κ.α. Αυτό το παραμύθι πρέπει να σταματήσει. Όλοι οι φορείς, ολόκληρη η κοινωνία είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην οποιαδήποτε εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελασσόνας. Και από εδώ σήμερα πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα: Η ζωή και η υγεία των πολιτών ούτε εμπορεύονται ούτε διαπραγματεύονται και είναι ένα μήνυμα που το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή και σήμερα επιβεβαιώνουμε για ακόμα μια φορά την αντίθεσή μας. Η κόκκινη γραμμή που έχουμε τραβήξει όλοι μαζί στέλνει το μήνυμα στην κυβέρνηση να απαντέξει από το μυαλό της και την ατζέντα της το θέμα των λιγνιτικών κοιτασμάτων στο Δομένικο.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προτίθεται στο ερχόμενο χρονικό διάστημα να διοργανώσει ημερίδες ενημέρωσης με καταξιωμένους επιστήμονες και ειδικούς για το θέμα αυτό και τις αρνητικές επιπτώσεις του στην υγεία και το περιβάλλον. Τέλος θα ήθελα να ενημερώσω ότι παρά το γεγονός ότι ο Υφυπουργός απ' την πλευρά του διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί κανένα θέμα εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής της Ελασσόνας εμείς δεν εφησυχάζουμε και θα συνεχίσουμε να διατυπώνουμε τις θέσεις μας προς κάθε κατεύθυνση.

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com