A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Χάρισε αυτά τα 15 πράγματα στα παιδιά σου και θα σε ευγνωμονούν για πάντα

E-mail Εκτύπωση PDF

1a1aapaidi1Τα παιδιά  έχουν  ανάγκη  λίγα  πράγματα  για να μεγαλώ-σουν και να νιώσουν πληρότητα στην ψυχή τους – αρκεί να είναι αληθινά! Πράγματα απλά και αξίες που...

μπερδεύονται με την καθημερινότητα και αναβαθμίζουν τις στιγμές και τις μνήμες των παιδιών σε κάτι μοναδικά πολύτιμο και ανεξίτηλο από τη μνήμη.
Πια είναι, λοιπόν, αυτά τα συστατικά που "φουσκώνουν" την ψυχούλα ενός παιδιού και το γεμίζουν ευγνωμοσύνη για τον γονέα του;
1. Εμπιστοσύνη
Δείξτε την στα παιδιά σας και γίνετε ο πρώτος που θα τα εμπιστευθεί. Με αυτό τον τρόπο τα ενθαρρύνετε να μαθαίνουν τα όριά τους και να καταλάβουν ότι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν κάτι, όχι γιατί κάποιος τους το είπε αλλά γιατί αποφάσισαν μέσα τους το σωστό – διαδικασία σημαντική για ένα παιδί.
Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε (θετικά) με την συμπεριφορά τους.
2. Βόλτες
Χαρίστε τους από μια βόλτα καθημερινά, ακόμα και "μικρή" – ναι, γίνεται. Πέρα από τις ωραίες εκδρομές, τις διακοπές στο χωριό ή τα μπάνια στη θάλασσα, δοκιμάστε και μερικές...ασυνήθιστες βόλτες. Αλήθεια, παίξατε ποτέ με το παιδί σας στη βροχή, πήγατε για ένα σύντομο πικ-νικ στο άλσος της πόλης σας ή στο κοντινό δάσος; Επιλέξτε το αναπάντεχο, το ξαφνικό, το – κατά άλλους- τρελό και "ανακινήστε" την καθημερινότητα της οικογένειάς σας.
3. Εμπειρίες
Ίσως ό,τι πιο πολύτιμο μετά τις αξίες!
"Εμπειρία" δεν είναι μόνο η ελεύθερη πτώση, αλλά κάθε τι που μας προκαλεί έκρηξη συναισθημάτων και μας καθηλώνει. Για ένα μικρό παιδί εμπειρία είναι να μάθει να κόβει την μπανάνα του κομματάκια, να σκαλίζει το χώμα και να φυτεύει ένα λουλούδι, να μάθει να επιπλέει στο νερό, να φτιάχνει μια κατασκευή με τον μπαμπά του, να ψάχνει για κοχύλια κάθε καλοκαίρι.
4. Επιλογές
Είναι καλό να του προσφέρετε την επιλογή για κάτι, ακόμα και αν του προτείνετε δύο εναλλακτικές. Έτσι, το εντάσσετε σε ένα τρόπο σκέψης όπου οι επιλογές "ζυγίζονται" και μετά την τελική απόφαση το παιδί γίνεται υπεύθυνο να την υποστηρίξει.
5. Θετική σκέψη
Προτιμήστε να μιλάτε με 'θετικές' λέξεις και προτάσεις, γιατί έτσι επιδράτε "θετικά" και στον ψυχισμό του. Αντί να πείτε για παράδειγμα "σταμάτα να τρέχεις" (φράση που πιθανό να μπλοκάρει τη σκέψη του) είναι προτιμότερο να πείτε "βλέπω ότι έχεις πολύ ενέργεια, θα ήθελες να πας πιο σιγά και να με περιμένεις να πάμε παρέα;"
6. Ανεξαρτησία
Δύσκολο να διδάξεις την ανεξαρτησία σε κάποιον που έχεις την ευθύνη του, ε; Και όμως!
Ως γονείς θα έχετε πάντα το νου σας και θα είστε εκεί ανά πάσα στιγμή, αλλά πολλές φορές είναι καλό να μην παρεμβαίνετε – πώς αλλιώς θα μάθει να παίρνει μόνο του αποφάσεις; Το να επιλέγει τα ρούχα που θέλει να φορέσει καθημερινά και να μάθει να βάζει μόνο του τα παπούτσια είναι ένα πρώτο βήμα ανεξαρτησίας.
7. Σεβασμό
Πώς δείχνεις σεβασμό σε ένα μικρό παιδί, άραγε;
Σεβαστείτε τις ευαισθησίες του, τον εκνευρισμό του, την ταραχή του και δώστε του χρόνο. Δείξτε σεβασμό όταν λέει ότι δεν θέλει να κάνει κάτι (όχι όταν είναι από πείσμα), όταν ζητάει την προσοχή σας απεγνωσμένα. Δείξτε του σεβασμό με τον τρόπο που επιλέγετε να μιλάτε και να φέρεστε στον/στην σύντροφό σας, αλλά και στους γύρω σας.
Το κέρδος του κάθε παιδιού που μαθαίνει να σέβεται είναι κυρίως προς τον εαυτό του – ενισχύεται η προσωπικότητά του και "στέκει" καλύτερα στα πόδια του.
Οι αξίες και οι έννοιες που ωφελεί να μάθουμε στα παιδιά μας, ως γονείς, είναι αρκετές και μεγάλης σημασίας. Ξεχωρίζουμε τις πιο σημαντικές, αυτές που θα αποτελέσουν πολύτιμο συστατικό και απαραίτητο "όπλο" στη φαρέτρα της ζωής των παιδιών μας – "όπλο" που θα τα κάνει πιο ευέλικτα, πνευματικά δυνατά και ικανά να δημιουργήσουν την δική τους ιστορία.
8. Αυτοπεποίθηση
Οι άνθρωποι που μαθαίνουν να σέβονται τον εαυτό τους και να δίνουν αξία στις επιλογές τους, είναι αυτοί που έχουν υψηλό αίσθημα αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Αυτό το εφόδιο τους δίνει σιγουριά και σεβασμό για τις αξίες τους, τις οποίες δεν εγκαταλείπουν ποτέ.
9. Υπερηφάνεια
Χαρείτε και 'εορτάστε' για μικρά, καθημερινά επιτεύγματα που κάνετε μαζί με τα παιδιά σας, καθώς και κάθε φορά που με τις πράξεις σας τιμάτε τις αρχές σας.
Για παράδειγμα, αν στο super-market σας μιλήσει κάποιος με αγένεια, απαντήστε του με ευγενικό τρόπο και εξηγήστε στο παιδί σας γιατί αυτό είναι το σωστό.
1a1apaidi210. Γενναιοδωρία
Μη προσπαθήσετε να το εξηγήσετε – δείξτε το!
Κάντε παρέα πράξεις γενναιοδωρίας και μιλήστε στα παιδιά σας για το πώς νιώσατε μέσα από αυτές.
11. Αίσθηση του χιούμορ
Γελάστε με την ψυχή σας, παρέα με τα παιδιά σας, ακόμα και για μικρά-μικρά πραγματάκια, ασήμαντα κατά άλλους. Διασκεδάστε τις στιγμές μαζί τους και διώξτε μακρυά την σοβαροφάνεια – για καλό δικό τους και δικό σας.
12. Φαντασία
Τι θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς την φαντασία;
– Τουλάχιστον 'φλατ' και χωρίς προοπτική!
Ο κόσμος μας αλλάζει από αυτούς που ονειρεύτηκαν και φαντάστηκαν το κάτι διαφορετικό.
Ένα από τα πιο πολύτιμα εφόδια που μπορείτε να "δώσετε" στα παιδιά σας, για να μπορούν να φαντάζονται και να 'αλλάζουν' τον κόσμο τους όταν η καθημερινότητα γίνεται ασφυκτική.
13. Πειθαρχία
Αν και η λέξη συνδέεται αυτόματα στο μυαλό μας με κάτι από το στρατό, η πειθαρχία είναι σπουδαίο εφόδιο για την ζωή των παιδιών.
Είναι όφελος για ένα παιδί να μάθει ότι σε μια οικογένεια (και κατ΄επέκταση σε μια κοινωνία) υπάρχουν κανόνες και όρια που όλοι πρέπει να σεβόμαστε. Επίσης, η πειθαρχία στα δικά του "θέλω" και όνειρα είναι αυτή που θα οδηγήσει το παιδί στην προσωπική επιτυχία και ευτυχία.
Για αυτό η πειθαρχία θα έπρεπε να συνδέεται με "θετικά" συναισθήματα και σκέψεις.
14. Την δυνατότητα να κάνουν λάθος
Τα παιδιά έχουν πλάκα γιατί δοκιμάζουν, αποτυγχάνουν και μετά σου "σκάνε" και ένα χαμόγελο πλατύ. Προσπαθήστε να μην τα αποθαρρύνετε όταν δεν καταφέρνουν κάτι. Αντιθέτως, δώστε τους χώρο να πειραματιστούν, να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και να κάνουν λάθη.
15. Η μοναδικότητά τους
Τονώστε τους την αυτοπεποίθηση με μια αλήθεια που μόνο οι γονείς γνωρίζουν για τα παιδιά τους, την μοναδικότητά τους.
Ναι, κάθε παιδί είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ και ξεχωριστό!
Όχι γιατί είναι απόγονος του γονέα του, αλλά γιατί διαθέτει ένα συνονθύλευμα αξιών και ταλέντων που κάνουν αυτό το πλάσμα, ιδιαίτερο και ανεπανάληπτο.

 

Ένας καλός γονέας είναι αυτός που προσπάθησε ειλικρινά, και όχι αυτός που τα έκανε όλα σωστά!

perpatoura.com

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com