A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Βούνενα – Άγιος Νικόλαος ἐν Βουνένῃ

E-mail Εκτύπωση PDF

1a1avoynenisΤου φιλολόγου Σπυρίδωνος Βλιώρα

Με αφορμή την εορτή του Αγίου Νικολάου ἐν Βουνένῃ στις 09.05.2020

Χρήσιμα στοιχεία για πολλά ιστορικά γεγονότα που αφορούν περιφερειακές διοικητικές δομές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας βρίσκουμε σε αγιολογικά κείμενα, καθώς οι βυζαντινοί χρονογράφοι και ιστορικοί δεν ασχολούνται συστηματικά μ' αυτές αλλά με την πρωτεύουσα και τις στρατιωτικές και πολιτικές ενέργειες του αυτοκράτορα.
Ένα απ' αυτά τα κείμενα είναι και το «Μαρτύριον τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου καὶ μεγάλου μάρτυρος Νικολάου τοῦ Νέου», που συντάχθηκε στα μέσα του 10ου αιώνα και το βρίσκουμε στον μετεωρίτικο κώδικα 81 τής μονής του Μεγάλου Μετεώρου. Ο συγγραφέας του κειμένου δεν μας είναι γνωστός, γνωρίζουμε όμως το μικρό του όνομα, Νικόλαος: «Ὁ γοῦν ὀμώνυμος ἐμοὶ ἀθλητὴς καὶ τῇ ἀθλήσει οἰκειωθεὶς τῷ θεῷ, ταῖς ἀρεταῖς λάμπων οἷά τις ἀνέσπερος ἥλιος, πάντων ὑπέρτερος διεδείκνυτο.» Ο κώδικας έχει γραφεί από τον κωδικογράφο Ιωάννη «ἐκ χώρας Τουρνάβου» τον 16ο αιώνα.
Διαβάστε την πλήρη εκδοχή του κειμένου στη διεύθυνση:

 

http://www.vlioras.gr/Personal/Interests/Articles/2020.05.08.Vounena.html

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com