A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Νέες Αντικειμενικές Αξίες: Τι αλλάζει στον χάρτη των α-κινήτων; Τι σημαίνει για τον ΕΝΦΙΑ;

E-mail Εκτύπωση PDF

1a1a11akinitaΠαρουσιάζοντας τις νέες αντικειμενικές αξίες, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η αναπροσ-αρμογή των αντικειμενικών αξιών...

διορθώνει αδικίες, κενά και λάθη του παρελθόντος και διευρύνει τη φορολογική βάση.
Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι ο ΕΝΦΙΑ αναδιαμορφώνεται χωρίς να αυξάνεται το συνολικό ποσό. Οι όποιες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, του οποίου οι συντελεστές θα προσαρμοστούν. Δεν θα επιβαρυνθεί η μεσαία τάξη, τόνισε και πρόσθεσε πώς αυτοί που θα επιβαρυνθούν είναι οι έχοντες κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υποφορολογούνταν. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί για να ελαφρύνουν τα βάρη σε άλλες κατοικίες.
Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης παρουσίας τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, θέμα που θα εξαρτηθεί με βάση τον δημοσιονομικό χώρο.
Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών φέρνει 13.808 νέες ζώνες.
Οδηγεί σε αυξήσεις σε περιοχές που έως τώρα υποφορολογούνταν, όπως σε τουριστικές περιοχές και περιοχές με έντονο οικιστικό ενδιαφέρον.
Πλέον στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών επεκτείνεται στο 98% των περιοχών από 85% σήμερα.
Αυξήσεις έχουμε, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, κυρίως σε ζώνες τουριστικών περιοχών, αλλά και περιοχές με υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον. Στη Μύκονο υπάρχει ζώνη που η αντικειμενική αξία αυξάνει πάνω από 200%, σημείωσε.
Στην Αττική, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες καταγράφονται σε περιοχές με έντονη ανάπτυξη και οικιστικό ενδιαφέρον όπως τα νότια προάστια.
Οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν κυρίως στις περιοχές που θεωρούνται «τουριστικά φιλέτα» αλλά και σε περιοχές των νοτίων προαστίων με έντονη οικοδομική δραστηριότητα, όπως είναι για παράδειγμα το Ελληνικό.
Οι πολίτες θα μπορούν σε λίγες ημέρες μέσω ψηφιακού χάρτη να υπολογίσουν την αντικειμενική αξία των ακινήτων τους.
Για το σύνολο της επικράτειας η εικόνα για τις νέες τιμές ζώνης είναι γενικά ανοδική: στο +8%
-στο 55% του συνόλου των ζωνών οι αξίες αυξάνονται με την κατά μέσο όρο αύξηση στο 19,5%
-στο 21% του συνόλου των ζωνών καταγράφεται μείωση με μέσο όρο μείωσης 14,76%
-στο 24% του συνόλου των ζωνών παραμένουν αμετάβλητες.
– Στις 133 νέες εντάξεις οι τιμές ζώνης αυξάνονται 41% κατά μέσο όρο
Στις 3.478 νέες περιοχές που αποκτούν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες η εικόνα είναι η εξής:
– για το 40% υπάρχουν αυξήσεις 26% κατά μέσο όρο
– για το 44% προκύπτουν μειώσεις
Ο ΕΝΦΙΑ
«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης περιούσιας σε συνέχεια της μεσοσταθμικής μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 22% που τέθηκε σε εφαρμογή το 2019» είπε ο ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2022 και θα αποπληρωθεί σε περισσότερες από τις υφιστάμενες 6 δόσεις.
Πολιτική αντιπαράθεση για τις νέες αντικειμενικές αξίες – ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ στα χαρακώματα
Αλλάζει ο χάρτης της κτηματαγοράς καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώνονται σήμερα από το οικονομικό επιτελείο δημιουργούν ένα νέο καθεστώς, βάζοντας τέρμα, σύμφωνα με όσα έχει τουλάχιστον έχουν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη, στις στρεβλώσεις του παρελθόντος.
Οι νέες αντικειμενικές πυροδότησαν νέα πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, βουλευτή ΝΔ, να σημειώνει ότι θα υπάρξουν «μερικές αυξήσεις, υπάρχουν όμως και πολλές προσαρμογές. Ήταν καιρός να γίνει, είχε καθυστερήσει».
Ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι «είναι δύσκολο να φτιάξεις τις ζώνες σωστά», ενώ για την αύξηση στις αντικειμενικές της Μυκόνου είπε: «Εντάξει η Μύκονος είναι αυτή όμως».
«Το σημαντικό είναι πρώτον ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και δεύτερον ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο τομέας της μεταβίβασης ακινήτων και να ξαναμπούν τα ακίνητα στο τραπεζικό προϊόν».
Από τη μεριά του, ο Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι θα πρέπει να ελαφρυνθεί το βάρος που σηκώνουν τα μεσαία νοικοκυριά».
«Το ερώτημα που μπαίνει είναι αν η μέση ελληνική οικογένεια σε 5 με 10 θα μπορεί να αγοράζει και να συντηρεί ένα σπίτι».
Συνεχίζοντας, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε ότι: «πρέπει να γίνουν βήματα στην απονομή της φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά εδώ διαμορφώνετε μια πολεμική κατάσταση».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως: «μετά την πανδημία θα πρέπει να δούμε την πραγματική ελάφρυνση του εισοδήματος της μεσαίας τάξης και την ενίσχυση του εισοδήματος του φτωχού και του μεσαίου συμπολίτη μας».
«Από την φοροεπιδρομή πάμε στην φοροαπαλλαγη», ήταν η απάντηση του Μπάμπη Παπαδημητρίου, σημειώνοντας ότι: «το βασικό είναι ότι οι φόροι θα μειωθούν συνολικά»
Madata.gr

 

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com