A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Αυτός είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα πληρώνουν περισ-σότερα και σε πόσες δόσεις θα εξοφλείται

E-mail Εκτύπωση PDF

1a1a11en fiaΟλοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της γενικότερης αναθεώρη-σης του ΕΝΦΙΑ  και αφορούσε τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν με βάση τις οποίες θα...

εφαρμοστεί ο Φόρος για το 2022.
Απομένει να ξεκινήσουν οι προσομοιώσεις, έτσι ώστε να καθοριστούν οι συντελεστές που θα ισχύσουν και οι οποίοι δεν θα είναι ίδιοι με αυτούς που θα τρέξουν εφέτος. Και αυτό διότι έχουμε μία άσκηση με διαφορετικές παραμέτρους, από την οποία πρέπει να βγαίνει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα επιφέρει και αύξηση του ΕΝΦΙΑ.
Μάλιστα όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «είναι προφανές ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα επιβαρύνει σημαντικά τον ΕΝΦΙΑ σε χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες, καθώς και άλλους 20 φόρους και τέλη επί των ακινήτων», σημειώνει χαρακτηριστικά ... «δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη, δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων, ακόμη και αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες».
«Θα επιβαρυνθούν κατοικίες που υποφορολογούνταν»
Και στην ανακοίνωση το υπουργείο καταλήγει «θα επιβαρυνθούν, όμως, κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υπο-φορολογούνταν. Και αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί πλήρως για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας ακινήτων, ιδιαίτερα χαμηλής και μεσαίας αξίας. Όπως έγινε από την πρώτη στιγμή, όταν και μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 22% ο ΕΝΦΙΑ».
Οι τελικές αποφάσεις για την διάρθρωση του νέου ΕΝΦΙΑ και τους συντελεστές θα ληφθούν περίπου τον προσεχή Οκτώβριο και πάντως πριν από το τέλος του έτους. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει νέα μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 8%, ενώ παράλληλα να ξεκινήσει η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.
Μείωση η κατάργηση;
Δεν είναι σαφές αν το 2022 θα καταργηθεί στο σύνολό του ή θα μειωθεί σημαντικά. Αυτό εξαρτάται από τα μαθηματικά μοντέλα που θα τρέξουν, τις δημοσιονομικές συνθήκες και το πολιτικό μήνυμα που θα θελήσει να περάσει η κυβέρνηση την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Κατά συνέπεια όλα είναι στο τραπέζι και οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν μετά το καλοκαίρι. Τα δεδομένα είναι τα εξής:
• Οι τιμές αναφοράς με τις οποίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ θα είναι σημαντικά αυξημένες στην συντριπτική τους πλειοψηφία.
• Υπάρχουν 3.500 νέες περιοχές που μπαίνουν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού, κάτι που σημαίνει ότι η φορολογητέα ύλη είναι αρκετά μεγαλύτερη, κατά πολλούς αυτό μεταφράζεται σε έναν επιπλέον ΕΝΦΙΑ κοντά στα 500 εκατ.
• Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει. Δηλαδή το δημόσιο ευελπιστεί κάθε χρόνια να εισπράττει περί τα 2,1 δις ευρώ και αυτό δεν θα αλλάξει, ούτε το 2022.
Τέλος ένα άλλο στοιχείο που μένει να διευκρινιστεί είναι ότι ο αριθμός των δόσεων. Ο υπουργός Οικονομικών είπε χθες ότι για το 2022 θα είναι περισσότερες από ότι το 2021, άρα άνω των έξι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι είτε 8 είτε 9. Δηλαδή ή θα ξεκινούν τον Μάρτιο, είτε τον Απρίλιο και θα ολοκληρώνονται τον Δεκέμβριο.
Newsit.gr

 

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com