1200x100.gif

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

KAΛΑΜΠΑΚΑ: Το τρένο θα φεύγει για Ιωάννινα και Κο-ζάνη

E-mail Εκτύπωση

1a1a11OSE KalampakaΚρίσιμος κόμβος για την επέκταση του ελληνικού σιδηροδ-ρόμου προς την Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία κα-θίσταται η Καλαμπάκα, καθώς φαίνεται να αναβιώνει...

ο παλιός σχεδιασμός για την σιδηροδρομική Εγνατία, που θα ενισχύσει την πρόσβαση στη Θεσσαλία από τον βορά και θα δώσει τη δυνατότητα σύνδεσης των λιμένων Βόλου και Ηγουμενίτσας με τρένο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΣΕ εξασφάλισε χρηματοδότηση από το CEF II για να ξεκινήσουν οι πρώτες μελέτες που αφορούν τη γραμμή Καλαμπάκα-Κοζάνη η οποία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και λόγω του προγράμματος απολιγνιτοποίησης.
Η συγκεκριμένη γραμμή έχει τεθεί σε προτεραιότητα από τον ΟΣΕ και θα εκπονηθούν τρείς τμηματικές μελέτες. Το έργο αυτό αποτελεί συνολικό τμήμα μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής που θα εκτείνεται μέχρι τα σύνορα ενώνοντας την Καλαμπάκα με τη Σιάτιστα, την Κοζάνη, την Καστοριά για να τερματίσει στην Κρυσταλλοπηγή. Ο σιδηροδρομικός διάδρομος ανήκει στο αναλυτικό Δίκτυο των Διευρωπαϊκών Σιδηροδρομικών Δικτύων.
Πρόκειται για γραμμή μήκους 96 χιλιομέτρων με ταχύτητα μελέτης τα 160 χλμ/ώρα. Νέοι σιδηροδρομικοί σταθμοί προβλέπονται σε Δήμητρα, Γρεβενά, Σιάτιστα, Κοζάνη (περιοχή Κοίλα). Μελλοντικά προβλέπεται σύνδεση με την υπό σχεδιασμό γραμμή Κοζάνη – Βέροια και την υφιστάμενη γραμμή Πλατύ – Φλώρινα – Bitola μέσω της υφιστάμενης γραμμής Αμύνταιο –Κοζάνη.
Το κόστος του έργου εκτιμάται σε 750 εκατ. ευρώ. Όταν θα λειτουργήσει η γραμμή ο χρόνος διαδρομής από την Καλαμπάκα στην Κοζάνη θα είναι μόλις 40 λεπτά ενώ το δρομολόγιο Αθήνα-Κοζάνη θα μπορεί να εκτελείται σε λιγότερο από 4 ώρες.
Παράλληλα ο ΟΣΕ ξεκινά μελέτες για τη γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα η οποία θα φέρει στο μέλλον το τρένο για πρώτη φορά στην Ήπειρο. H γραμμή παρουσιάζει πλέον ενδιαφέρον καθώς η ανάπτυξη του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ολοένα και μεγαλώνει τόσο στο κομμάτι των επιβατικών όσο περισσότερο στο κομμάτι των εμπορευματικών μεταφορών.
Η γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα
Η Νέα σιδηροδρομική Γραμμή Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα είναι ενταγμένη στο Κεντρικό Δίκτυο Δίκτυο Διευρωπαϊκών Μεταφορών. Ο ΟΣΕ έχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για τις μελέτες οι οποίες θα χωριστούν σε τέσσερα τμήματα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, μέχρι τα τέλη του 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί των μελετών. Η ολοκλήρωση τους εκτιμάται για το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Στην παρούσα φάση εξετάζεται από τον ΟΣΕ και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ένταξη του έργου αυτού μαζί με το αντίστοιχο της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κοζάνης – Βέροιας στο κεντρικό δίκτυο, αποκτώντας, έτσι, αυξημένη προτεραιότητα σε χρηματοδότηση.
Ουσιαστικά μιλάμε για την αρχή μίας πολυετούς διαδικασίας η οποία θα μας οδηγήσει τελικά στην υλοποίηση αυτών των νέων για τη χώρα σιδηροδρομικών γραμμών που αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα της Δυτικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο ΟΣΕ έχει ξεκινήσει τις πρώτες μελέτες για την επέκταση του σιδηρόδρομου στην Ήπειρο από τη δεκαετία του 2000 με ένα φιλόδοξο πλάνο το οποίο -δυστυχώς για τον σιδηρόδρομο- δεν είχε συνέχεια.
Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr

 

 

gkekas1_Αντιγ.jpg

_ΜΠΕΛΛΑΛΗΣ_2.jpg

Theoni_255x255_12-4-2021.jpg

KTEO-ABRAMOPOULOS-rgb2.jpg

ElaTrikalaMeteora_noimageA.gif

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

Xlivas.gif

faltakas.jpg

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com