avramopoulos_I_kteo.jpg

1200x100.gif

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Πρόγραμμα αντικατάστασης οικιακών συσκευών: Έτοι-μες οι αλυσίδες, ευκαιρίες για τους καταναλωτές

E-mail Εκτύπωση PDF

1a1a11siskevesΈτοιμες να ανταποκριθούν στην πρόκληση που ακούει στο όνομα αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσ-κευών, δηλώνουν οι αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών, ...

ενώ αναμένουν σημαντική ενίσχυση των εσόδων τους
Το πρώτο «λαχείο» του 2022 μάλλον έπεσε στις επιχειρήσεις ηλεκτρικών συσκευών, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για πρόγραμμα που θα τρέξει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και θα αφορά την επιδότηση για αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών με νέες πιο φιλικές προς το περιβάλλον και με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.
Το πρόγραμμα θα αφορά κλιματιστικά, πλυντήρια, ψυγεία, που σε πολλές περιπτώσεις ο «στόλος» των νοικοκυριών είναι απαρχαιωμένος και η κατανάλωσή τους ιδιαίτερα δυσβάσταχτη για πολλούς, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στο σύστημα με την αυξημένη κατανάλωση.
Σύμφωνα με πηγές από τις αλυσίδες ηλεκτρικών καταστημάτων, θα υπάρξουν πολλά και σημαντικά προγράμματα επιδότησης, το οποίο ουσιαστικά θα χρηματοδοτήσουν εκτός από το κράτος, οι ίδιες οι επιχειρήσεις λιανικής, οι χονδρέμποροι, αλλά και η βιομηχανία και αυτό διότι η σημαντική αύξηση της ζήτησης θα εκτοξεύσει τον τζίρο και ως εκ τούτου θα δώσει την δυνατότητα να πιεστεί το περιθώριο κέρδους.
Ξεκινάει άμεσα το μέτρο
Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών θα τρέξει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 πρόγραμμα, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Ο υπουργός ανέφερε ότι έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί ο οδηγός του φιλόδοξου αυτού προγράμματος. Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Έλληνες αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και θα συνδεθεί με την απόσυρση των παλαιών συσκευών.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει φέτος αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με τον Κ. Σκρέκα, όποτε προκύπτουν κονδύλια θα αυξάνεται και η χρηματοδότησή του.
Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι όλα τα σπίτια «να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες συσκευές με καινούριες, ώστε να μειώσουμε και κόστος ρεύματος και να βοηθήσουμε περιβάλλον και να έχουν μια πολύ καλύτερη οικοσκευή στο σπίτι τους».
Το πρόγραμμα ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως ένα μοντέλο αγοράς ενός μέρους της αξίας των προϊόντων με voucher και το υπόλοιπο θα το καλύπτει ο ενδιαφερόμενος. Επίσης είναι δεδομένο ότι σε ένα μέρος της τιμής, όπως προαναφέραμε και πιο πάνω, θα συμμετάσχουν και οι ίδιες οι εταιρίες ηλεκτρικών συσκευών.
Κίνητρο για τους καταναλωτές
Όμως και οι καταναλωτές θα έχουν κάθε λόγο να πληρώσουν ένα μέρος του κόστους, αφού η απόσβεση μπορεί να γίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Με πρόχειρους υπολογισμούς ο χρόνος απόσβεσης μπορεί να είναι ακόμη και λιγότερος από 12 μήνες.
Ανάλογο πρόγραμμα έχει τρέχει ήδη στην Κύπρο, εγκρίθηκε στις αρχές του περασμένου μήνα και προβλέπει μεταξύ των άλλων, δαπάνη 5 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά σε επιδότηση έως 5 συσκευών ανά νοικοκυριό, δηλαδή:
• έως 3 κλιματιστικά με επιδότηση 300-500 ευρώ ανάλογα με τα BTU
• 1 πλυντήριο με επιδότηση 300-400 ευρώ ανάλογα με το βάρος πλύσης
• 1 ψυγείο/καταψύκτη με επιδότηση 400-600 ευρώ ανάλογα με τα λίτρα της χωρητικότητάς του.
Βέβαια στην Κύπρο δεν αφορά τους πάντες, αλλά μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά. Στην Ελλάδα το ύψος τους προγράμματος θα είναι πολλαπλάσιο και θα απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερομένους.

 

 BannerTheoni_336X280.jpg

banner_avramopoulos_KTEO.jpg

ABRAMOPOYLOS_256X214.gif

KDAP_256X214.gif

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

Xlivas.gif

perifereia.gif

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com