A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Άνοιξε ο χορός των παρατάσεων στην Εφορία

E-mail Εκτύπωση PDF

1a1a11parataseisΗ παράδοση των παρατάσεων υποβολής στοιχείων συνε-χίζεται καθώς, όπως φαίνεται, είναι εξαιρετικά  δύσκολο φορείς του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα...

να ανταποκριθούν εντός των προθεσμιών που ορίζονται από τη φορολογική διοίκηση.
Η νέα προθεσμία αποστολής στοιχείων από εκπαιδευτήρια αλλά και πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου αυτά να συμπεριληφθούν στις φορολογικές δηλώσεις είναι η 4η Μαρτίου (στις 15/1 έληξε η σχετική προθεσμία που είχαν), εξέλιξη που ενδεχομένως θα οδηγήσει στην καθυστέρηση έναρξης της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για την πρώτη παράταση για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και, όπως δείχνει η ιστορία, θα ακολουθήσουν και άλλες, κατάσταση που δημιουργεί αρρυθμίες στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων και οδηγεί στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Παράλληλα, αποφασίσθηκε να παραταθούν οι προθεσμίες για όσα ζευγάρια επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις:
1. Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων, περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβλημένων τόκων, καθώς και των τυχόν τόκων υπερημερίας. Σημειώνεται ότι για τα στοιχεία που αφορούν χρηματικά ποσά η προθεσμία έληξε στις 15 Ιανουαρίου.
2. Παράταση υποβολής στοιχείων από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια όλων των βαθμίδων. Η προθεσμία που ίσχυε πριν από την παράταση ήταν η 28η Φεβρουαρίου 2022.
Χωριστές δηλώσεις
Προθεσμία μέχρι τις 4 Μαρτίου έχουν οι φορολογούμενοι-ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις. Ωστόσο, πριν από την τελική απόφαση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σταθμίσουν τα δεδομένα και να λάβουν τις αποφάσεις τους, διαφορετικά μπορεί να κληθούν να πληρώσουν περισσότερα, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος των τεκμηρίων. Από την άλλη, μπορεί να αποτελεί μια συμφέρουσα λύση στις περιπτώσεις που ο σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Οσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου. Οποιοσδήποτε από τους δύο συζύγους ή και οι δύο μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για χωριστή δήλωση αλλά η επιλογή δεν μπορεί να ανακληθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας.
Ειδικότερα:
• Στις χωριστές δηλώσεις δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης (αυτοκίνητα, κατοικίες κ.ά.) και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων καθενός από τους συζύγους, καθώς βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά, ενώ για τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη δήλωση του άλλου συζύγου. Σημειώνεται ότι το τεκμήριο ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για το άτομο είναι οι 3.000 ευρώ, αντί για 5.000 ευρώ που χρεώνεται στο ζευγάρι στην περίπτωση κοινής δήλωσης. Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω, υπάρχει κίνδυνος κάποιοι να κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο λόγω μη κάλυψης των τεκμηρίων διαβίωσης και του «πόθεν έσχες».
• Δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο, οπότε αν κάποιος έχει έλλειμμα αποδείξεων θα βρεθεί αντιμέτωπος με την επιβολή τού πέναλτι 22% επί του ποσού που θα λείπει από το όριο του 30%. Στην κοινή δήλωση καλύπτεται αυτομάτως ενδεχόμενο κενό από τον ένα προς τον άλλο σύζυγο.
• Στην ατομική επιχείρηση χάνεται το δικαίωμα μεταφοράς της ζημίας, αν προκύψει διαφορά τεκμηρίων.
• Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό τής δωρεάν παραχώρησης, αντιστοίχως. Ο σύζυγος που δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης συμπληρώνει στον πίνακα 6 την ένδειξη «συνοίκηση με σύζυγο». Ο άλλος σύζυγος δεν συμπληρώνει καμία ένδειξη.
Επίδομα παιδιού
Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 και θα παραμείνει ανοικτή έως την 11η Μαρτίου. Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr, ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο Taxisnet. Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2022 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021. Μέχρι την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020. Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να εγκριθεί. Επισημαίνεται ότι αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com