A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Πώς κάνεις προσωρινή κατάθεση πινακίδων;

E-mail Εκτύπωση PDF

1a1a11tkΤα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα σε αφορούν αν είσαι ι-διοκτήτης ΙΧ (επιβατικό/ δίκυκλο) και θέλεις να κάνεις προσωρινή κατάθεση πινακίδων, ώστε να...

απαλλαγείς από την καταβολή των τελών κυκλοφορίας 2023.
Αυτή η διαδικασία, σου επιτρέπει να θέσεις σε ακινησία το όχημά σου και στην ουσία να γλιτώσεις τα τέλη που θα κληθείς να καταβάλεις από 15 Νοεμβρίου 2022. Αυτό όμως θα το κάνεις μόνο αν πραγματικά δεν θα μετακινείς το όχημά σου κατά το χρονικό διάστημα που το έχεις θέσει σε ακινησία. Όταν θα άρεις την ακινησία και πληρώσεις τα τέλη με το μήνα, θα μπορείς να κυκλοφορήσεις με το όχημα.
Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει όλα όσα ψάχνεις για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και τη διαδικασία προσωρινής κατάθεσης πινακίδων ηλεκτρονικά!
#1 Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Τι ισχύει για το 2022 – 23;
Τα ειδοποιητήρια για τα νέα τέλη κυκλοφορίας όπως λέγεται θα έχουν αναρτηθεί το πολύ έως τις 15 Νοεμβρίου 2022 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myCar της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Όπως κάθε χρόνο η καταβολή των τελών κυκλοφορίας γίνεται έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, εκτός αν υπάρξει κάποια παράταση από το υπουργείο Οικονομικών.
Τα ποσά για την καταβολή των τελών 2023 αναμένεται να είναι ίδια με αυτά του 22, και για αυτό αν επιθυμείς να μην τα πληρώσεις θα πρέπει να κάνεις προσωρινή κατάθεση πινακίδων, δηλαδή να θέσεις σε ακινησία το όχημά σου.
Πότε δεν χρωστάω τα τέλη κυκλοφορίας;
Όταν το όχημα έχει τεθεί σε ακινησία εκούσια ή αναγκαστική πριν την έναρξη του έτους τελών, δηλαδή πριν το 2023.
Για να πάρεις πίσω τις πινακίδες εντός του 2023, θα χρειαστεί να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, εφόσον πρώτα δηλώσεις τους μήνες για τους οποίους θα κινείς το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου.
Επομένως, μπορείς να προχωρήσεις σε πληρωμή τελών κυκλοφορίας είτε για όλο τον χρόνο με τον "παραδοσιακό" τρόπο, είτε για όσους μήνες επιθυμείς να θέσεις σε κίνηση το όχημά σου.
#2 Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Παραδείγματα ανά κυβικά για συμβατικά & υβριδικά οχήματα
Έχουμε συγκεντρώσει κάποια παραδείγματα με τα ποσά που θα σου ζητηθούν, αν τελικά επιλέξεις τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Συγκεκριμένα:
• Αν έχεις καταθέσει πινακίδες για ένα αυτοκίνητο του 2005, με κινητήρα 1.400 κυβικά (ετήσια τέλη 240€) και επιλέξεις να τις πάρεις πίσω για 5 μήνες, τότε θα πληρώσεις 100€. Θα πληρώσεις δηλαδή 20€ Χ 5 μήνες.
• Έστω ότι είσαι ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών για το οποίο θα πλήρωνες ετήσια τέλη 690€ και θες να "ξαναβάλεις" τις πινακίδες από μέσα Ιουλίου έως τέλη Αυγούστου, ας πούμε για τις διακοπές σου. Για το διάστημα αυτό, θα επιβαρυνθείς με τέλη που αντιστοιχούν σε ΔΥΟ μήνες, δηλαδή 115€ (57,5 ευρώ ο καθένας) καθώς ο Ιούλιος θα μετρήσει ολόκληρος.
• Εάν είσαι ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών για το οποίο θα πλήρωνες τέλη 920€ τον χρόνο και θέλεις να "πάρεις" πίσω τις πινακίδες σου για το διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου, θα πρέπει να πληρώσεις 459,6€ (δηλαδή 76,6 ευρώ Χ 6μήνες).
• Για ένα υβριδικό αυτοκίνητο του 2016 το όποιο εκπέμπει 150 gr/km CO2, γνωρίζοντας πως τα τέλη είναι 1,85 ευρώ/ γραμ. τότε για τον χρόνο κανονικά θα πλήρωνες 150 x 1,85 = 277,5 ευρώ. Αν όμως αποφασίσεις να κάνεις κατάθεση πινακίδων και εντός του 2023 κάνεις άρση, έστω για 3 μήνες, τότε θα πληρώσεις τα 3/12 του 277,5, δηλαδή 69,38 ευρώ.
Σημείωσε ότι, αν περάσει το διάστημα για το οποίο έχεις πληρώσει τέλη με το μήνα, αλλά δεν καταθέσεις ξανά τις πινακίδες σου, τότε θα πληρώσεις πρόστιμο. Επομένως, μην το ξεχάσεις ή αμελήσεις!
Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα 2022: Τι ισχύει για τα ηλεκτρικά & υβριδικά οχήματα;
• Να σου υπενθυμίσουμε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.
• Τα υβριδικά οχήματα πληρώνουν από μηδενικά έως ελάχιστα τέλη κυκλοφορίας, βάσει των εκπομπών CO2 και της ημερομηνίας ταξινόμησής τους.
#3 Προσωρινή κατάθεση πινακίδων (ηλεκτρονικά)
Μπορείς να κάνεις κατάθεση πινακίδων ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας MyCar χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτείς τη ΔΟΥ της περιοχής σου. Στο myCAR θα δεις δυο βασικές κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τα τέλη κυκλοφορίας και η δεύτερη τη ψηφιακή ακινησία ή κίνηση οχήματος.
Ακολουθώντας λοιπόν τη δεύτερη επιλογή, θέτεις σε ακινησία το όχημά σου, αποφεύγοντας τα τέλη κυκλοφορίας. Ομοίως, τη νέα χρονιά μπορείς να άρεις την ακινησία, δηλαδή να θέσεις το όχημα σε κίνηση και να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.
Η προσωρινή κατάθεση πινακίδων είναι ο μόνος νόμιμος και με μηδενικό κόστος τρόπος, για να αποφύγεις την καταβολή των τελών κυκλοφορίας 2023.
Πιο συγκεκριμένα, για να θέσεις σε ακινησία το όχημα σου ακολουθείς τα εξής 6 βήματα:
1. Συνδέεσαι στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCar με τους κωδικούς TaxisNet.
2. Επιλέγεις ή καταχωρείς τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείς να θέσεις σε ψηφιακή ακινησία.
3. Καταχωρείς τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
4. Δηλώνεις υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
5. Υποβάλεις την αίτησή σου και εάν είσαι μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σου δίνει αριθμό αίτησης και σε ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.
6. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σου, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία!
Καταθέτοντας ηλεκτρονικά τις πινακίδες σου μέσω του myCar, δεν είχες υποχρέωση να τις καταθέσεις και στην εφορία. Επομένως, τις κρατάς στο σπίτι σου και όταν αποφασίσεις να κάνεις άρση ακινησίας, πληρώνεις τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και απλά τις επανατοποθετείς στο αυτοκίνητό σου.
Υπάρχουν εξαιρέσεις στην καταβολή τελών κυκλοφορίας με το μήνα;
Εξαιρούνται από την ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας τα οχήματα που:
έχουν κλαπεί ή δεν υπάρχει η άδεια κυκλοφορίας ή/ και οι πινακίδες τους
• κυκλοφορούν στο εξωτερικό
• είναι σε εξέλιξη η μεταβίβαση τους
• κατασχέθηκαν ολόκληρα ή έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες τους από δημόσια αρχή
• δόθηκαν για ανακύκλωση στο δίκτυο συνεργατών της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) ή καταστράφηκαν ολοσχερώς λόγω πυρκαγιάς/ άλλης αιτίας ή εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους
• βγήκαν σε πλειστηριασμό
• απεβίωσε ο ιδιοκτήτης τους
Και αν θέλω να κάνω οριστική κατάθεση πινακίδων;
Αν θέλεις οριστική κατάθεση πινακίδων αυτοκινήτου επειδή καταστράφηκε, το έκλεψαν ή για κάποια από τις παραπάνω εξαιρέσεις, η κατάθεση δεν γίνεται ηλεκτρονικά. Πραγματοποιείται μόνο στη ΔΟΥ, που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείς για οριστική παράδοση πινακίδων είναι:
• Στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας), εφόσον υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν, Υπεύθυνη Δήλωση που βεβαιώνει την καταστροφή τους.
• Υπεύθυνη Δήλωση που δηλώνει τον λόγο για τον οποίο επιθυμείς οριστική διαγραφή του αυτοκινήτου (οριστική παράδοση πινακίδων).
• Αποδεικτικό καταστροφής, αν το όχημα έχει καταστραφεί.
• Βεβαίωση Αστυνομίας ότι έχεις καταγγείλει κλοπή και ότι σχηματίστηκε δικογραφία και απεστάλη στον Εισαγγελέα (αν σου έχουν κλέψει το αυτοκίνητο).
• Καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου (αν πρόκειται για κατάσχεση ή υπεξαίρεση).
Σε κάποιες περιπτώσεις, η ακινησία του αυτοκινήτου είναι αναγκαστική. Όμως ακόμα και τότε, η κατάθεση των πινακίδων είναι απαραίτητη (εφόσον υπάρχουν), όπως και η δήλωση για διαγραφή του οχήματος στις Αρχές.
Προσωρινή κατάθεση πινακίδων & Ασφάλεια: Τι να προσέξω;
Αν για οποιοδήποτε όχημα (αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα, μηχανάκι) προχωρήσεις σε κατάθεση πινακίδων, δεν χρειάζεσαι να κλείσεις νέα ασφάλεια. Όμως, το όχημα πρέπει να είναι ασφαλισμένο όταν γίνεται η κατάθεση.
Πρόσεχε όμως! Η ασφάλιση είναι υποχρεωτική και αναγκαία για τα οχήματα που κινούνται. Αυτό σημαίνει, πως θα χρειαστείς ασφάλεια ακόμα κι αν μετακινήσεις ένα όχημα με προσωρινές πινακίδες για μια μέρα του χρόνου! Αυτό συμπεριλαμβάνει και την περίπτωση που μετακινήσεις το όχημα για λόγους συντήρησης και επισκευής.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μετακινείς το όχημά σου χωρίς ασφάλεια και να πληρώνεις από το πουθενά πρόστιμα! Έλεγξε τις τιμές για μηνιαία ασφάλεια αυτοκινήτου μέσω insurancemarket και κλείσε την προσφορά που σε συμφέρει, προτού να είναι αργά!
#4 Πόσα θα είναι τα τέλη με το μήνα αν κάνω άρση ακινησίας;
Μέχρι τώρα ισχύουν τα εξής για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας:
• Ενός μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
• Δύο μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
• Τριών μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας κ.λπ.
Να ξέρεις πως ο μήνας που θα κάνεις άρση ακινησίας θα μετράει ολόκληρος, ανεξάρτητα από το ποια μέρα του μήνα έκανες τη διαδικασία.
Πώς κάνω άρση ακινησίας
1. Η διαδικασία άρσης της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα myCar. Τα βήματα που ακολουθήσεις είναι απλά:
2. Συνδέεσαι με τους κωδικούς TaxisNet.
3. Επιλέγεις το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία.
4. Πληρώνεις τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που επιθυμείς.
5. Ακολουθεί online έλεγχος για το αν το αυτοκίνητό σου είναι ασφαλισμένο.
6. Υποβάλεις την αίτηση για άρση της ακινησίας.
Το δικαίωμα της άρσης ακινησίας έχουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων για μία μόνο φορά μέσα στο ίδιο έτος. Επιπλέον, το να είσαι ασφαλισμένος αποτελεί προϋπόθεση για την άρση της ακινησίας.
Πινακίδα «Μ»
Με την πινακίδα «Μ», μπορεί κάποιος να κυκλοφορήσει το όχημά του μέχρι 3 μέρες τον χρόνο με πληρωμή ποσού τελών κυκλοφορίας 10 ευρώ/ ημέρα για επιβατικό Ι.Χ. ή 3 ευρώ/ ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ. Οι μέρες μπορούν να είναι 3 συνεχόμενες για μία φορά, ή για δύο φορές εντός του έτους 1 και 2 συνεχόμενες ή 2 συνεχόμενες και 1. Το δικαίωμα δεν μπορεί να χορηγηθεί και τρίτη φορά μέσα στο ίδιο έτος.
Το Μ, χορηγείται ηλεκτρονικά, ανεξάρτητα αν το όχημα έχει τεθεί σε εκούσια ακινησία στη ΔΟΥ ή σε ψηφιακή ακινησία, αποκλειστικά και μόνο:
• για την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), ή
• για την επισκευή και έλεγχο αυτού από ΚΤΕΟ, ή
• για την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται.
#5 Προσωρινή κατάθεση πινακίδων: Τι πρόστιμα προβλέπονται για την παράνομη κυκλοφορία/ στάθμευση σε δημόσιο χώρο;
Στην περίπτωση που το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, επιβάλλεται καταβολή των τελών κυκλοφορίας και πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000€.
Αν υπάρξει υποτροπή επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/ κατόχου.
Μην ρισκάρεις να το κυκλοφορήσεις ανασφάλιστο! Πραγματικά δεν αξίζει το ρίσκο. Αυτό γιατί, στα σχέδια της ΑΑΔΕ είναι μια νέα εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας αυτοκινήτων. Άλλωστε, από τη στιγμή που οι οδηγοί δεν χρειάζεται να καταθέσουν τις πινακίδες τους για να θέσουν σε ακινησία το όχημα, ήταν ανάγκη να δημιουργηθεί μία αποτελεσματικότερη μέθοδος ελέγχου.
Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να καταλάβεις ποια είναι η διαδικασία της άρσης ακινησίας και πώς μπορείς να πληρώσεις τα τέλη με το μήνα. Και μην ξεχνάς ότι τώρα που ήρθε η ώρα να κυκλοφορήσεις ξανά στους δρόμους, πρέπει οπωσδήποτε να έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου.

 

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com