A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήματά του

E-mail Εκτύπωση

1a1a11aautokinitodrose65Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι κατασκευαστικές εργασίες από την ΤΕΡΝΑ, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (που έχει αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, ...

λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του έργου) στον μεγάλο αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας, γνωστός και ως Ε65, που «φιλοδοξεί» όχι μόνο να συνδέσει οδικά τη «ραχοκοκαλιά» της χώρας αλλά και να φέρει πιο κοντά τη βόρεια και δυτική Ελλάδα (Δυτική Μακεδονία).
Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, τα έργα προχωρούν με σημαντικό ρυθμό προόδου τόσο στο νότιο, κυρίως, τμήμα (Λαμία – Ξυνιάδα) στο οποίο έχουν αγγίξει ή και ξεπεράσει το 90%, όσο και στο βόρειο (Τρίκαλα έως τον κόμβο Εγνατίας Οδού), που ως γνωστόν έχει παρουσιάσει κάποιες καθυστερήσεις, με το «τέμπο» προόδου να έχει ξεπεράσει ήδη το 23% (ειδικότερα ανέρχεται σε 23,2164%, για αυτό και εγκρίθηκε προ εβδομάδας η καταβολή 38 εκατ. ευρώ στον παραχωρησιούχο Κεντρική Οδός, ως πληρωμή της 4ης καταβολής της Χρηματοδοτικής Συμβολής Δημοσίου της Τροποποιημένης Σύμβασης Παραχώρησης).
Τα χρονικά ορόσημα
Μάλιστα, για το νότιο τμήμα αναμένεται η ολοκλήρωσή του ακόμα και εντός του 2023 ή εντός του 2024, ενώ γενικότερα ο οδικός άξονας ολοκληρώνεται πλήρως το 2025. Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή του βόρειου τμήματος έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, άνω των 442 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται ότι έχει δοθεί στην κυκλοφορία τμήμα 14,2 χλμ., από πέρυσι το καλοκαίρι, στο κομμάτι από την αρχή του Ε65 πριν τη Λαμία έως τον Ανισόπεδο Κόμβο Καρπενησίου. Το Βόρειο τμήμα, μήκους 70,5 χλμ. ξεκινά από τον Α/Κ Τρικάλων, καταλήγει στην Εγνατία Οδό, δυτικά των Γρεβενών και η διάρκεια κατασκευής του έχει οριστεί στα 3 χρόνια.
Όπως πρόσφατα είχε αναφέρει και ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, σε μια αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, «για το Βόρειο Τμήμα Τρίκαλα – Εγνατία εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη το έργο έχει ξεπεράσει το 23%. Εντός του 2023 θα παραδοθεί το τμήμα Τρίκαλα – Καλαμπάκα και στις αρχές του 2024 θα ολοκληρωθεί και το σύνολο του Νότιου Τμήματος, ΠΑΘΕ – Ξυνιάδα που έχει ξεπεράσει το 90%». Σύμφωνα με τον ίδιο, ολοκληρώθηκε η διαιτησία για το τμήμα στο οποίο συναντάται ο άξονας με τον σιδηρόδρομο. Πρόκειται για το σημείο το οποίο βρίσκεται πριν τη σήραγγα Όθρυος (στο 21,8 χλμ. του οδικού άξονα) και το οποίο είναι ο «συνδετήριος κρίκος» μεταξύ του πεδινού και του ορεινού τμήματος του νότιου τμήματος του Ε65 και για το οποίο αποφασίστηκε αλλαγή της χάραξης με αποτέλεσμα τα έργα πλέον να προχωρούν κανονικά.
«Ραχοκοκαλιά» της Κεντρικής Ελλάδας – Τα χαρακτηριστικά
Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Κεντρικής Ελλάδας και ταυτόχρονα αναβαθμίζει τη σύνδεση με τη Δυτική Μακεδονία και το εξωτερικό μέσω της Εγνατίας Οδού. Αυτό σημαίνει:
- Στην οικονομία: 1.000 νέες θέσεις εργασίας την περίοδο της κατασκευής, 0,5% συμβολή στο ΑΕΠ.
- Στις μεταφορές: 181,5 χλμ. σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου θα συνδέουν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, την πύλη της Ελλάδας στην Κεντρική Ευρώπη, με το λιμάνι του Βόλου, ενώ και το ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά προς τα δυτικά Βαλκάνια θα μειωθεί κατά περίπου 2 ώρες.
- Στον τουρισμό: Το ταξίδι από τη Λαμία έως και την Εγνατία Οδό θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά από 3 ώρες και 15 λεπτά σήμερα.
Ειδικότερα:
Το σύνολο του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 έχει μήκος περίπου 181 χλμ. και περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:
- Στην παρούσα φάση, στον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος (Ε-65) έχει παραδοθεί και λειτουργεί πλήρως το τμήμα από Α/Κ Ξυνιάδας έως και τον Α/Κ Τρικάλων συνολικού μήκους 77,5 χιλιομέτρων, καθώς και 14,2 χλμ. του νότιου τμήματος (Ημικομβος Ε65 στον Α.Θ.Ε. έως Α/Κ Καρπενησίου).
- Το Νότιο Τμήμα του Ε65, έχει συνολικό μήκος 32,5 χλμ. Με την ολοκλήρωσή του θα συνδεθεί με το εν λειτουργία τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα, στον Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας.
- Το Βόρειο τμήμα του Ε65 (Α/Κ Τρικάλων – Α/Κ Εγνατίας, συμβολή 15 χλμ. δυτικά των Γρεβενών), του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021 έχει συνολικό μήκος 70,5 χλμ. και προϋπολογισμό 442,1 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες κατασκευής του εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν συνολικά 36 μήνες και θα τονώσουν την απασχόληση με περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, συνεισφέροντας περίπου 0,5% στο ΑΕΠ της χώρας.

 

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com