A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Στάση πληρωμών από φορολογούμενους

E-mail Εκτύπωση PDF

pliromesΣτάση πληρωμών απέναντι σε ένα βουνό φόρων που σωρεύεται από φόρους εισοδήματος, έκτακτες εισφορές, τέλος επιτηδεύματος, χαράτσι ακινήτων, Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ΦΠΑ, τέλη και βεβαιωμένους φόρους παλαιότερων ετών, πρόστιμα και προσαυξήσεις έχουν κηρύξει χιλιάδες φορολογούμενοι, με αποτέλεσμα από τις αρχές του έτους το υπουργείο Οικονομικών να μετρά έκρηξη των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 10,169 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων δείχνουν μάλιστα εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών μετά την παραλαβή των εκ-καθαριστικών φορολογίας εισοδήματος, μέσω των οποίων το υπουργείο Οικονομικών ζητά από 5,5 εκατ. φορολογουμένους, ούτε λίγο ούτε πολύ, 6,5 δισ. ευρώ πρόσθετων φόρων. Με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να βιώνουν συνθήκες δραματικής έλλειψης ρευστότητας, από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 6 δισ. ευρώ (από 3,885 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου σε 10,169 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου) σημαίνοντας συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και υπό τον κίνδυνο άδειων ταμείων και τεράστιων αποκλίσεων στις εκτιμήσεις εσόδων του προϋπολογισμού, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ετοιμάζεται να προωθήσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή ακόμα μία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με ευνοϊκούς όρους και μίνι δόση, της τάξεως των 50-80 ευρώ τον μήνα.

Στο υπουργείο Οικονομικών η ρύθμιση ετοιμάζεται από το περασμένο καλοκαίρι και, όπως ομολογούν αρμόδια στελέχη, «αν δεν δοθεί η δυνατότητα πολλών δόσεων, είναι βέβαιο ότι οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν». Η τρόικα αρχικά είχε αντιρρήσεις, τελικά όμως πείστηκε ότι χωρίς ρύθμιση απλώς θα αυξάνονται κάθε μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών πιστοποιούν ότι ακόμα και φορολογούμενοι που ανήκουν σε σχετικά υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια, με οικογενειακό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ, έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις του φόρου εισοδήματος εξαιτίας της πραγματικής αδυναμίας έγκαιρης κάλυψης των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Όσοι είχαν πέρυσι εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ (το οποίο προφανώς φέτος είναι αισθητά μειωμένο) εξαιρούνται από την πληρωμή των φόρων εισοδήματος σε επτά μηνιαίες δόσεις. Πρόβλημα εξυπηρέτησης ακόμα και των επτά μηνιαίων δόσεων όμως αντιμετωπίζουν και χιλιάδες φορολογούμενοι με σαφώς χαμηλότερα εισοδήματα, γεγονός που κάνει τη νέα ρύθμιση παραπάνω από επιτακτική.

Τι θα προβλέπει

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα προβλέπονται:

Πολλές μηνιαίες δόσεις

Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής αιτήματος πρώτης διευκόλυνσης στον προϊστάμενο της Εφορίας για τμηματική πληρωμή πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμων χρεών σε έως 36 δόσεις. Ανάλογες διατάξεις οι οποίες δεν είναι ευρέως γνωστές στους φορολογουμένους ισχύουν και σήμερα, αλλά το σύνηθες είναι να παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 15 δόσεις. Τώρα η ρύθμιση και οι εγκρίσεις θα γίνουν πιο εύκολες για τους φορολογουμένους.

Μίνι μηνιαία καταβολή

Το σύνηθες πλαφόν των 300 ευρώ ελάχιστης μηνιαίας καταβολής που καθιέρωναν οι προηγούμενες ρυθμίσεις, κρίθηκε ότι δεν έχει θέση στην παρούσα συγκυρία. Έτσι, στο τραπέζι έχουν τεθεί προτάσεις ακόμα και για ελάχιστη μηνιαία δόση της τάξεως των 50 - 80 ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθούν πραγματικά οι μικροοφειλέτες οι οποίοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά εξ ανάγκης.

Νέα ευκαιρία

Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν ακόμα και όσοι φορολογούμενοι είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν να υπαχθούν σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, πλήρωσαν ορισμένες δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση. Μάλιστα, αν πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση της νέας ρύθμισης, θα μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των δόσεων έως και σε 48.

Προσαυξήσεις

Αντίθετα με προηγούμενες ρυθμίσεις στις οποίες η μείωση των προσαυξήσεων ήταν συνάρτηση του αριθμού των δόσεων, αυτή τη φορά προκρίνεται διαγραφή των προσαυξήσεων στο τέλος. Αν ο φορολογούμενος τηρήσει τη ρύθμιση και πληρώσει όλες τις δόσεις, τότε οι προσαυξήσεις εξετάζεται να διαγράφονται στο σύνολό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 10,169 δισ. ευρώ των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις αρχές του έτους, πρέπει να προστεθούν και ληξιπρόθεσμα 43,672 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων μετρά δεκαετίες αδυναμίας είσπραξης διευρύνοντας τη δεξαμενή των χρεών που παραμένουν ανείσπρακτα κοντά στα 54 δισ. ευρώ.

TA NEA

EASTER_2024_CHAMBEROFTRIKALA_300x300_-_Αντιγραφή.jpg

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com