theoni.jpg

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Με λαμπρότητα οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τους Όσιους Μετεωρίτες

E-mail Εκτύπωση PDF
1Με την δέουσα λαμπρότητα ξεκίνησαν πριν από λίγο στην πόλη μας οι λατρευτικές εκδηλώσεις με αφορμή την εορτή των οσίων Μετεωριτών πατέρων που ως γνωστόν καθιερώθηκε να εορτάζονται την Τρίτη εβδομάδα μετά το Πάσχα. 

Επίκεντρο των εκδηλώσεων ο φερώνυμος Ναός που βρίσκεται στην περιοχή «ΠΟΥΛΙΑΝΑ» της Καλαμπάκας που λειτουργεί ως η τρίτη ενορία και είναι έργο της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ Αγίων Μετεώρων μια και ανεγέρθη με δαπάνες της Μονής.

 

Πριν από λίγο σήμανε η καμπάνα του μεγάλου εσπερινού στον οποίο χοροστατεί ο Μητροπολίτης «ΣΤΑΓΩΝ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ» κ.κ. Σ εραφείμ,ο Επίσκοπος Ρεντίνης Σεραφείμ Καλογερόπουλος και πλειάδα ιερέων , ιερομονάχων των Ιερών Μονών των Αγίων Μετεώρων με συμμετοχή πλήθος προσκυνητών από την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Να πούμε πως η εορτή των Οσίων Μετεωριτών Πατέρων αποτελεί, μετά από αυτήν του πολιούχου Αγίου Βησσαρίωνα και της Κοιμήσεως Θεοτόκου τον δεκαπενταύγουστο, το μεγαλύτερο θρησκευτικό γεγονός της πόλης μας.

2Η ένταξή της στο τοπικό εορτολόγιο της εκκλησίας έγινε με ενέργειες του Μητροπολίτη «Σταγών και Μετέωρων» κ.κ. Σεραφείμ λίγο μετά την ίδρυση της Μητρόπολης και έκτοτε γιορτάζεται ανελλιπώς κάθε χρόνο.

Σήμερα Κυριακή τελέστηκε λαμπρή Αρχιερατική θεία λειτουργία και ακολούθως οι εφημέριοι αλλά και τα μέλη της ενοριακής επιτροπής ,αλλά και οι φιλέορτοι δέχτηκαν τις ευλογίες του Μητροπολίτη στην υπόγεια αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού.

Λίγα λόγια για τον Όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη

Για να αντιληφθούμε το πνευματικό μέγεθος το Οσίων μετεωριτών πατέρων θα αναφερθούμε σε μια από τις εμβληματικότερες μορφές , τον Όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη ο οποίος Γεννήθηκε στη Νέα Πάτρα, τη σημερινή Υπάτη της Φθιώτιδος, από γονείς επιφανείς, περί το 1302. Νωρίς έμεινε ορφανός. Την καλή ανατροφή του με αγάπη ανέλαβε ο θειος του. Ο ζήλος του για μάθηση τον έκανε να κάθεται έξω από τα σχολεία ν' ακούει τα μαθήματα, επειδή δεν είχε τα απαιτούμενα έξοδα για τους δασκάλους του. Βλέποντας εκείνοι «το πρόθυμον και ευπάρεδρον, εδίδασκον αυτόν και δίχα μισθού». Η ευφυΐα του τον βοήθησε να μορφωθεί εξαίρετα.

Μετά την κατάληψη της πόλεως του από τους Καταλανούς (1319), κατέφυγε στη Θεσσαλονίκη, όπου ο θείος του ανεπαύθη στη μονή Ακαπνίου, στον Άθωνα, την Κωνσταντινούπολη, την Κρήτη και πάλι στον Άθωνα, όπου εκάρη μοναχός και από Ανδρόνικος ονομάσθη¬κε Αθανάσιος (1332). Ασκήτευσε κοντά στη σκήτη του Μαγουλά, στη θέση Μηλέα. Υποτάχθηκε στους ενάρετους ησυχαστές Γέροντες Γρηγόριο και Μωϋσή και «πάντα τα της υπηρεσίας αβαρώς έξετέλει».

3Οι συχνές επιδρομές των πειρατών ανάγκασαν να χωρίσει η ευλογημένη συνοδεία. Ο Αθανάσιος, μαζί με τον Γέροντά του Γρηγόριο, έφυγαν από το Όρος κι αναζητώντας νέο ησυχαστικό τόπο, μέσω Θεσσαλονίκης και Βέροιας, έφθασαν στους Σταγούς, στη σημερι¬νή Καλαμπάκα, όπου βρίσκονται «λίθοι υψίκομοι και ευμεγέθεις από κτίσεως κόσμου», τα γνωστά Μετέωρα. Οι σχισμές των βράχων υπήρξαν η πρώτη κατοικία τους.

Στην κορυφή του μεγαλύτερου βράχου ο όσιος, μαζί με τον όσιο Ίωάσαφ, ίδρυσε την πρώτη κοινοβιακή μονή του πέτρινου δάσους, κατά τα αγιορείτικα πρότυπα προς τιμή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και της Θεοτόκου. Η αρετή του συγκέντρωσε γύρω του πολλούς μοναχούς, για τους οποίους συνέταξε τον κανονισμό του κοι¬νοβίου, στο πνεύμα της ασκητικής παραδόσεως. Στα τελευταία του έτη αποσύρθηκε σε σπήλαιο του βράχου, που σώζεται μέχρι σήμερα, όπου «αμερίμνως ο γέρων ησύχαζεν». Μετά την οσιακή κοίμησή του, ο τάφος του, που μόνος του τον είχε ανοίξει, ευωδίασε. Του είχε δοθεί το χάρισμα της προφητείας και της προοράσεως πλούσια.

Ο όσιος Αθανάσιος υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες μορφές του ησυχασμού του 14ου αιώνα" χαρισματούχος, διακριτικός, θαυματουργός πατήρ. Συνδεόταν με τους οσίους Γρηγόριο τον Σιναΐτη, Δανιήλ τον ησυχαστή, Ισίδωρο και Κάλλιστο τους Οικουμενικούς Πατριάρχες και άλλους.

Ο βίος του γράφηκε από ανώνυμο μαθητή του, λίγα έτη μετά την κοίμηση του. Ποιητής της ακολουθίας του είναι ο Ιουστίνος Δεκαδύο. Τοιχογραφίες του σώζονται στα καθολικά των μονών της Μεταμορφώσεως και του αγίου Νικολάου του Ανάπαυσα των Μετεώρων. Στη μονή του Μεγάλου Μετεώρου φυλάγεται η χαριτόβρυτη κάρα του αγίου κτήτορός της, του θεοφόρου Αθανασίου, για τον όποιο πολλοί πολλά έγραψαν.

Stagonnews.gr

 antalaktika1.jpg

ABRAMOPOYLOS_256X214.gif

KDAP_256X214.gif

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com