A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Δημιουργείται υπερτράπεζα για τα "κόκκινα δάνεια"

E-mail Εκτύπωση PDF

bangΝομοθετική ρύθμιση σχεδιάζει να φέρει στο Κοινοβούλιο η κυβέρνηση, με σκοπό τη σύσταση μίας υπερτράπεζας, η οποία θα αναλάβει να διαχειριστεί τα «κόκκινα» δάνεια όλων των τραπεζών, ώστε να εκκαθαριστούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Άλλωστε, οι επίτροποι που έχουν τοποθετηθεί από την τρόικα στις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει ενδελεχή έλεγχο των «κακών» δανείων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο «κολοσσός» θα έχει τη μορφή εταιρείας διαχείρισης, που θα αναλάβει όλα τα προβληματικά δάνεια, είτε αυτά προέρχονται από τράπεζες που «έσπασαν» στα δύο είτε αποτελούν χαρτοφυλάκιο των υπολοίπων τραπεζών.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αναλάβει τα δάνεια της Αγροτικής, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, εφόσον βέβαια προχωρήσει, αναμένεται να ανακουφίσει χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Στόχος είναι να σωθούν αρκετά ακίνητα από τον αναγκαστικό πλειστηριασμό και να δοθεί στους ιδιοκτήτες τους μία δεύτερη ευκαιρία.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, το 2012 τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου ξεπέρασαν το 25%. Τα υπόλοιπα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο τέλος Νοεμβρίου του 2012 ήταν 230 δις ευρώ.

Στις τράπεζες που έχουν «σπάσει» στα δύο και πιο συγκεκριμένα στο «κακό» κομμάτι έχουν μεταφερθεί τα προβληματικά δάνεια, όπως για παράδειγμα τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά, τα επιχειρηματικά. Οι εκκαθαριστές που έχουν τοποθετηθεί σε αυτές τις «κακές» τράπεζες έχουν υποχρέωση εκ του νόμου να ρευστοποιήσουν την περιουσία. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι θα πρέπει να βγουν χιλιάδες κατοικίες, αγροτεμάχια και επαγγελματικά ακίνητα σε πλειστηριασμό.

Αν υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, οι δανειολήπτες αυτοί θα μπορούν είτε με ρύθμιση είτε με αναδιάρθρωση να σώσουν τα ακίνητά τους.

Η εταιρεία διαχείρισης, σύμφωνα με το πλάνο, πρόκειται να αγοράσει τα «κακά» δάνεια από τις συστημικές τράπεζες, σε αντίτιμο ανάλογο με τις εγγυήσεις που τα συνοδεύουν. «Σίγουρα, δεν θα τα αγοράσει στο 100% της αξίας τους. Άλλα θα αγοραστούν στο 50%, άλλα στο 30%, άλλα στο 15%» αναφέρει στέλεχος μεγάλης τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η άνοδος των «κόκκινων» δανείων δημιουργεί πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στις συστημικές τράπεζες.

EASTER_2024_CHAMBEROFTRIKALA_300x300_-_Αντιγραφή.jpg

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com