A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Δόσεις τέλος για τον ΦΠΑ

E-mail Εκτύπωση PDF

dosisΜπλόκο κατασχέσεων για όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες επιμένουν να μην υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ στήνει το υπουργείο Οικονομικών. Με ειδική διάταξη, την οποία ετοιμάζει, θα καλεί τους υπόχρεους να υποβάλλουν την περιοδική τους δήλωση στις 20 κάθε τρίτου μήνα καταβάλλοντας τουλάχιστον 10 ευρώ. Αυτό είναι το δέλεαρ για την υποβολή εμπρόθεσμων δηλώσεων.
Αφού υποβάλουν τη δήλωση, οι υπόχρεοι θα έχουν περιθώριο δέκα ημερών να αποδώσουν το σύνολο του ΦΠΑ που οφείλουν χωρίς δόσεις. Αν δεν εξοφλήσουν τον φόρο εγκαίρως και η οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη θα επιβάλλονται κατασχέσεις με προτεραιότητα στις καταθέσεις και γενικότερα απαιτήσεις στα χέρια τρίτων. Αν δεν υποβάλουν καν δήλωση, με προσωρινό έλεγχο εξπρές σε τρεις ημέρες θα βεβαιώνεται ο φόρος και οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις και εάν δεν εξοφλείται εφάπαξ, χωρίς τη δυνατότητα συμβιβασμού ή δόσεων, θα επιβάλλονται και πάλι κατασχέσεις.
«Με το νέο σύστημα θα απελευθερωθούν ελεγκτικές δυνάμεις του υπουργείου Οικονομικών ώστε να πραγματοποιούν ουσιαστικούς ελέγχους κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής και όχι να κυνηγούν φορολογούμενους μόνο και μόνο για να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας ότι σχετική απαίτηση έχει εγείρει και η τρόικα. Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της φορολογικής διοίκησης, μάλιστα, ΔΝΤ και Κομισιόν τόνιζαν την ανάγκη αποσύνδεσης της υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ από την καταβολή του 40% του οφειλόμενου φόρου και σημείωναν ότι «η υποχρέωση καταβολής 40% του φόρου προκειμένου για την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ έχει ως αποτέλεσμα ουσιαστικοί ελεγκτικοί πόροι να εκτρέπονται προς την παρακολούθηση ήσσονος σημασίας υποχρεώσεων μη υποβολής».
ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΡΥΘΜΙΣΗ. Η δυνατότητα εξόφλησης του οφειλόμενου ΦΠΑ σε τρεις δόσεις καθιερώθηκε το καλοκαίρι του 2011 ως ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στους επιτηδευματίες. Για να γίνει αποδεκτή η δήλωση, ο υπόχρεος πρέπει να καταβάλει το 40% της οφειλής και το υπόλοιπο σε δύο μηνιαίες δόσεις με μηνιαία προσαύξηση 2%.
Μέχρις εδώ θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι πρόκειται για μια διευκόλυνση των υπόχρεων σε χαλεπούς καιρούς. Στη συνέχεια όμως αρχίζουν τα παράδοξα. Αν υποβληθεί η δήλωση εμπρόθεσμα, ο υπόχρεος έχει δυνατότητα τριών δόσεων με μηνιαία προσαύξηση 2%. Αν η δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα, τότε όλο το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί σε μία δόση με προσαύξηση 1,5%. Αν δεν υποβληθεί καθόλου δήλωση, τότε μπορεί η προσαύξηση να είναι 3,5% αλλά μετά τον έλεγχο ο υπόχρεος έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει σε έξι μηνιαίες δόσεις. Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι λίγοι οι φοροτεχνικοί που συμβουλεύουν τους πελάτες τους να αφήσουν να τους γίνει έλεγχος για να κερδίσουν τις έξι δόσεις.
Οι αλλαγές. Με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές οι οποίες προωθούνται με τροπολογία στη Βουλή ο υπόχρεος σε δήλωση ΦΠΑ θα πρέπει να καταβάλει το ελάχιστο 10 ευρώ για να γίνει αποδεκτή η δήλωσή του. Αν θέλει βεβαίως μπορεί να προχωρήσει και σε πλήρη εξόφληση. Το συνολικό ποσό φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του μήνα. Αν δεν καταβληθεί θα τρέχουν προσαυξήσεις 1%, με κίνδυνο να ενεργοποιηθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Αν δεν υποβληθεί δήλωση θα γίνεται προσωρινός έλεγχος χωρίς τη δυνατότητα διακανονισμού ή δόσεων.
Μετά τον έλεγχο είναι δεδομένο ότι οι κατασχέσεις θα είναι προ των πυλών. Μάλιστα, τα ληξιπρόθεσμα αυτά θεωρείται ότι είναι εύκολα εισπράξιμα καθώς αφορούν ζωντανές επιχειρήσεις. Σε μεταγενέστερο χρόνο το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μηνιαία υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, παράλληλα όμως με καθιέρωση εξαίρεσης από την υποχρέωση υποβολής μικρών επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο έως 5.000 ευρώ.

TA NEA

EASTER_2024_CHAMBEROFTRIKALA_300x300_-_Αντιγραφή.jpg

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com