A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

ΕΛΛΑΔΑ: ΑΠΟΙΚΙΑ ΧΡΕΟΥΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

papasimos«Ελλάδα, αποικία χρέους – Ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και Γερμανική πρωτοκαθεδρία» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών και Προέδρου της Κίνησης Ιδεών και Δράσης Κ.Ι.Δ. «ΠΡΑΤΤΩ», Νίκου Κοτζιά, που κυκλοφόρησε απ τις εκδόσεις Πατάκη πριν λίγες μέρες. Ο όρος «αποικία χρέους», που εισήχθη στον δημόσιο διάλογο της χώρας από τον Νίκο Κοτζιά, απεικονίζει πληρέστατα την σημερινή κατάσταση της Ελλάδος, αφού η «αποικία» εξακολουθεί να διατηρεί την τυπική ανεξαρτησία της, αλλά επί της ουσίας η κυριαρχία της έχει υπονομευθεί μέσω του ειδικού μηχανισμού απώλειας της ανεξαρτησίας, που είναι το χρέος.
Ο τίτλος αυτός συμπυκνώνει με τον πιο καταλυτικό τρόπο τη νέα μεγάλη ελληνική τραγωδία, που συντελείται από την ένταξη της χώρας στη μνημονιακή «δαγκάνη» και τις πολλαπλές δεσμεύσεις, επιτηρήσεις και εξαρτήσεις που προβλέπονται στις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια. Παράλληλα, καταδεικνύονται και οι νέες τεκτονικές αλλαγές στον ευρωπαϊκό χώρο με κινητήρια δύναμη τον γερμανικό οικονομικό εθνικισμό (και όχι μόνο), που αποτελεί «βόμβα μεγατόνων» στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οράματος, το οποίο αποσυντίθεται ραγδαία, με θύματα τους λαούς του Νότου κατ' αρχήν, αλλά και όλο το θεσμικό «οπλοστάσιο» του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, του Κράτους Δικαίου και Πρόνοιας, που οικοδομήθηκε στα ερείπια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το βιβλίο του Νίκου Κοτζιά αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο κατανόησης των αιτιών και των μέσων της ανάπτυξης των πολιτικών της γερμανικής πολιτικοοικονομικής ελίτ και των παρενεργειών αυτών των πολιτικών, που είναι η δημιουργία ευρωπαϊκών «αποικιών χρέους» και η διάλυση του ευρωπαϊκού οράματος.
Ο όρος «αποικία χρέους» ενώ περιγράφει με εναργή τρόπο την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον πυρήνα της Ε.Ε. εξαιτίας των γερμανικών επιδιώξεων και αναβίωσης ενός «τέταρτου οικονομικού Ράιχ», κλονίζοντας ισχυρά και ενδεχομένως μη αναστρέψιμα το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αποτελεί και οδυνηρή αποτύπωση της εθνικά επονείδιστης εξέλιξης της Ελλάδος και των τεραστίων ευθυνών γι' αυτή την εξέλιξη, που έχει το πολιτικό προσωπικό, που διαχειρίστηκε τις τύχες αυτής της ύστερης φάσης της μεταπολίτευσης, ως θεραπαινίδα της προδοτικής, οικονομικής, παρασιτικής ολιγαρχίας. Σε πλήρη συνεργασία και διαπλοκή διέλυσαν τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό, υπονόμευσαν τους θεσμούς και την δημοκρατία και μετέτρεψαν την χώρα σε ένα αδηφάγο κλεπτοκρατικό καθεστώς, που θυμίζει το στάδιο της πρώτης άγριας καπιταλιστικής συσσώρευσης, χωρίς στοιχειώδεις κανόνες και αρχές.
Η κατάσταση αυτή, άλλωστε, αποτέλεσε την βάση και το πλαίσιο που εκμεταλλεύθηκε ο Γερμανικός οικονομικός εξτρεμισμός και προχώρησε στο πείραμα και την εφαρμογή της μετατροπής μιας τυπικά ισότιμης Ευρωπαϊκής χώρας εντός του σκληρού πυρήνα του ευρώ, σε «αποικία χρέους».
Το βιβλίο του Νίκου Κοτζιά και η διεισδυτική, επιστημονική και πολιτική ανάλυση αυτών των νέων συνθηκών, δεν αποτελεί μόνο μία σπουδαία συνεισφορά στον δημόσιο διάλογο, αλλά μπορεί να αποτελέσει το επιστημονικό και πολιτικό «εργαλείο» για την άμεση αποτροπή αυτού του μεγάλου πολιτικού οικονομικού και εθνικού κινδύνου, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα η Ε.Ε., μέσω της ενίσχυσης των Ευρωπαϊκών προοδευτικών κινημάτων και της ενεργοποίησης των Ευρωπαϊκών Λαών.
Ειδικότερα, όμως, για την Ελλάδα, που επιβάλλεται η άμεση συγκρότηση ενός πατριωτικού, δημοκρατικού, προοδευτικού, αντιμνημονιακού Μετώπου, για την πλήρη ανατροπή των διαδικασιών μετατροπής της σε «αποικία χρέους», η κατανόηση των πραγματικών στοχεύσεων του Γερμανικού Κεφαλαίου, για την οικονομική και πολιτική ηγεμονία στην Ευρώπη και την μετατροπή της σε ιδιότυπο αυτοκρατορικό σύστημα, αποτελεί εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση. Και προς αυτή την κατεύθυνση, το βιβλίο του Νίκου Κοτζιά αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη.

Του Γεωργίου Παπασίμου
Δικηγόρου

EASTER_2024_CHAMBEROFTRIKALA_300x300_-_Αντιγραφή.jpg

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com