A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Το όραμα για την Ψηφιακή Ελλάδα, παραμένει ακόμη ζωντανό!

E-mail Εκτύπωση PDF

tamilosΈνα όραμα που γεννήθηκε πριν 10 χρόνια στα Τρίκαλα, με την προσδοκία της από απόσταση, παροχής υπηρεσιών του Δήμου στους Δημότες και τους επισκέπτες της πόλης.

Ένα όραμα που  οδηγεί σε ένα νέο μοντέλο τοπικής ανάπτυξης,  στο οποίο ο ρόλος της Τοπικής Αρχής ισχυροποιείται και αναβαθμίζεται όχι μόνο ως  αρωγός του πολίτη αλλά και ως μοχλός  αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης.

Οι διαδοχικές βραβεύσεις των Τρικάλων από την διεθνή επιστημονική κοινότητα, όταν από το 2008 έως το 2010 αξιολογήθηκαν στις 21 «Έξυπνες Πόλεις του Κόσμου», απέδειξαν ότι υπάρχουν δυνατότητες οι ελληνικές πόλεις να γίνουν «Έξυπνες και Σύγχρονες».

Ένα όραμα που στόχο έχει να άρει την κοινωνική και κυρίως τη γεωγραφική απομόνωση των πολιτών και να προσελκύσει επισκέπτες μέσα από την «νέου τύπου» ενημέρωση που προσφέρει σήμερα η χρήση του διαδικτύου και να ανοίξει τους ορίζοντες για τις μικρές επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας που αναζητούν «ζωτικό χώρο» για οικονομική ανάπτυξη.

Προσωπικά είχα και έχω την άποψη ότι « δεν αρκεί να έχεις μερικές οάσεις μέσα σε μία έρημο ψηφιακής υστέρησης , αλλά να πρασινίσεις την έρημο».

Αποδείχθηκε 10 χρόνια μετά, ότι από όσους  Δήμους επιχορηγήθηκαν, ελάχιστοι χρησιμοποιούν σήμερα τα ψηφιακά έργα που έκαναν κατά καιρούς.

Η πρότασή μας ήταν η συγκρότηση Ψηφιακών Κοινοτήτων από πολλούς Δήμους σε ευρύτερες γεωγραφικές περιφέρειες οι οποίες θα εξυπηρετούσαν και θα παρείχαν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ακόμη και στους  μικρότερους  τεχνολογικά και υλικοτεχνικά αδύναμους Δήμους της χώρας.

Ένα όραμα που εξελίχθηκε στη δημιουργία τεσσάρων Ψηφιακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα αποτελούμενων από τους μεγαλύτερους Δήμους των Νομών της χώρας .

Το όραμα μας αυτό δυστυχώς στραγγαλίστηκε τα τελευταία 3 χρόνια από την απαξίωση του έργου των Δήμων, τον αποκλεισμό τους από τις ελάχιστες προσκλήσεις ενδιαφέροντος και την αλλαγή της στρατηγικής της χώρας που στράφηκε  σε κεντρικές δομές διαχείρισης και ουσιαστικά απομακρύνθηκε έως και απομονώθηκε  από την Ψηφιακή Ευρώπη του 2020. Τα στοιχεία του παρατηρητηρίου της ΚΤΠ δείχνουν οπισθοχώρηση της χώρας τα τελευταία χρόνια στην ευρωπαϊκή κλίμακα.

Σε αντίθεση με την διεθνή πρακτική όπου ο ρόλος των δήμων και των περιφερειών   στην ψηφιακή  ανάπτυξη αναβαθμίζεται, στη χώρα μας  επιλέχθηκε η υποβάθμιση του με αφορμή την κρίση και με δικαιολογία ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας θα καλύψει τα κενά στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όμως είναι γνωστό ότι η νέες τεχνολογίες κοστίζουν αρκετά και δεν μπορούν ισότιμα όλοι οι πολίτες να τις χρησιμοποιήσουν.

Η οικονομική κρίση διευρύνει τις ανισότητες μεταξύ φτωχών και πλουσίων και αυτό το ζήτημα καλείται η αυτοδιοίκηση να καλύψει.

Υπηρετώντας σήμερα το όραμα του 2020 από τα Βουλευτικά έδρανα, πρόσφατα επανέφερα στο πολιτικό προσκήνιο, τον ενεργό ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν οι δήμοι στην Ψηφιακή Ελλάδα, παράγοντας όχι μόνο διαφάνεια, εξυπηρέτηση και καλύτερη ζωή για τους πολίτες αλλά και καλής ποιότητας θέσεις εργασίας για τοπικούς επιστήμονες. 

Οι πρωτοπόροι  Δήμοι  θα προκηρύσσουν τα έργα  και με κοινές συνεργασίες (ψηφιακές κοινότητες) θα εγκαθίστανται οι εφαρμογές  σε όλους τους υπόλοιπους . Θα διασφαλίζεται η  διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων και συνυπευθυνότητα των Δήμων για τη διαρκή  λειτουργία και αναβάθμιση των εφαρμογών με πολύ χαμηλό κόστος.

Μια στρατηγική η οποία θα προβάλει 4-8 συνομιλητές  με την κεντρική διοίκηση και θα μελετά και θα εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα προγράμματα και δράσεις  ΑΜΕΣΑ, ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ  στους 325 Δήμους της χώρας.

Ο στόχος είναι η  από απόσταση παροχή ΟΜΟΙΩΝ  ψηφιακών υπηρεσιών σε ΟΛΟΥΣ  τους πολίτες σε ΟΛΑ τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Ένα μοντέλο που επενδύει με ισχυρή προστιθέμενη αξία στον καταστατικό ρόλο ύπαρξης των Δήμων.

Ένα μοντέλο που θα βγάλει ταχύτατα τη χώρα από την ψηφιακή αμάθεια και ανασφάλεια , θα βελτιώσει την περιφερειακή συνεργασία , θα λειτουργήσει τοπικά με αυξημένη ευθύνη απέναντι στο γειτονικό  Δήμο και σταδιακά θα αποκεντρώσει την παροχή των υπηρεσιών του Δημοσίου, προσφέροντάς την στο σπίτι, με ανυπολόγιστα οικονομικά και κοινωνικά ωφέλη για το Κράτος.

Οι τοπικές κοινωνίες μέσα στην  κρίση  παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις. Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο το Δήμο τους, διαμαρτύρονται , προτείνουν και απαιτούν από  τους τοπικούς φορείς.

Εμείς είμαστε εδώ για να μετουσιώνουμε αυτές τις  φωνές σε πολιτικές που καλύπτουν τα αιτήματα των καιρών και υπηρετούν την Ελλάδα της νέας εποχής.

Αυτή  είναι η αποστολή μας.

*Ο Μιχάλης Ταμήλος είναι βουλευτής της ΝΔ και πρώην δήμαρχος Τρικάλων

EASTER_2024_CHAMBEROFTRIKALA_300x300_-_Αντιγραφή.jpg

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com