A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Όζοι θυρεοειδούς

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Διάγνωση με Υπερηχογράφημα

sarou-1Πρόκειται για πολύ συνηθισμένο εύρημα στο μισό σχεδόν  του παγκόσμιου  πληθυσμού. Οι περισσότεροι είναι ακίνδυνοι και δεν προκαλούν συμπτώματα, ένα ποσοστό 5% μπορεί να είναι κακοήθεις.
Οι όζοι είναι τέσσερις φορές συχνότεροι στις γυναίκες,
αλλά στους άνδρες συναντούμε πιο συχνά κακοήθεις όζους. Η αιτιολογία τους στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι γνωστή, αν και η απουσία απο το διαιτολόγιο του ιωδίου που προκαλεί τη διόγκωση του θυρεοειδούς, το οικογενειακό ιστορικό-κληρονομικότητα παρουσίας οζώδους βρογχοκήλης και η προϋπάρχουσα θυρεοειδοπάθεια (πχ η θυρεοειδίτιδα Hashimoto), αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή τους.
Οι περισσότεροι όζοι δεν προκαλούν ενόχληση ή συμπτώματα,  και ανευρίσκονται τυχαία κατά την κλινική εξέταση, ενώ έχουν συνήθως πολύ μικρό μέγεθος μερικών χιλιοστών.
Το υπερηχογράφημα είναι η πρωταρχική μέθοδος εξέτασης για την εκτίμηση του μεγέθους και της συστάσεως των όζων (συμπαγεις, κυστικοί, μικτοί).
Είναι απλό τεστ, γρήγορο ,προσιτό οικονομικά, ανώδυνο , απολύτως ασφαλές (ΧΩΡΙΣ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ) και χωρίς προετοιμασία ασθενούς.
Έχουμε δε το αποτέλεσμα αμέσως!
Επιπρόσθετα με τον υπερηχογραφικό έλεγχο λαμβάνουμε πληροφορίες για παρουσία τυχόν διογκωμένων λεμφαδένων στον τράχηλο καθώς και παρουσία βλαβών στους παραθυρεοειδείς αδένες.
Αν το μέγεθος του όζου είναι μικρότερο από ενάμισυ εκατοστό και δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για κακοήθεια, συστήνουμε νέα κλινική εξέταση σε 6 μήνες, ενώ αν είναι μεγαλύτερο, προχωρούμε στην καθοδηγούμενη με υπερήχους βιοψία.
Αν στο υπερηχογράφημα υπάρχουν: ομαλά όρια του όζου, είναι γεμάτος με υγρό κι όχι συμπαγής, χωρίς αιματική ροή, ή αν υπάρχουν πολλοί όζοι τότε έχουμε να κάνουμε με καλοήθεις συνήθως όζους.

Τι περιλαμβάνουν τα υπερηχογραφικά ευρήματα σε παθολογικές καταστάσεις θυρεοειδούς;
1.Υπερπλασία του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη): μπορεί να εντοπίζεται στον έναν ή και στους δύο λοβούς του αδένα.
Η διόγκωση μπορεί να είναι διάχυτη ή εστιακή.
Η διάχυτη σε προχωρημένες καταστάσεις προκαλεί πιεστικά φαινόμενα στις γύρω περιοχές. Συνήθως η διάχυτη προκαλεί διόγκωση και των δύο λοβών.
Διακρίνουμε δύο είδη υπερπλασίας:
α)Υπερπλασία που απεικονίζεται σαν μια μεγάλη διάχυτη ανομοιογενής διόγκωση του παρεγχύματος χωρίς όζους.
β)Υπερπλασία που απεικονίζεται με πολλαπλούς όζους και έχουμε τη γνωστή πολυοζώδη βρογχοκήλη. Σ' αυτήν την περίπτωση εντοπίζουμε πολλούς όζους διαφορετικού μεγέθους ανάμεσα σε τμήματα φυσιολογικού παρεγχύματος.
2.Μονήρεις όζοι (αδενώματα, καρκινώματα): Αν σχηματισθεί ένας όζος λέγεται μονήρες αδένωμα.
Αν σχηματιστούν περισσότεροι λέγεται οζώδης βρογχοκήλη.
Ο ιατρός ακτινοδιαγνώστης με το υπερηχογράφημα έχει την δυνατότητα και μπορεί να διακρίνει τα εξής:
Α. Τα καλοήθη χαρακτηριστικά των καλοηθών όζων:
αν είναι κύστη , αν είναι ενας υπόηχος όζος, αν είναι υπερηχογενής ή αν έχει αδρές ασβεστώσεις , τοιχωματικές ή εσωτερικές καθώς και την αγγειοβρίθεια της βλάβης.
Β. Τα κακοήθη χαρακτηριστικά:
Τα ασαφή όρια του όζου ή υποηχογένεια ή μικροαποτιατανώσεις ή να παρουσιάζει διήθηση στο γυρω παρέγχυμα του αδένα, καθώς και την αγγειοβρίθεια της βλάβης.
Σίγουρα όμως η διαφορική διάγνωση ανάμεσα σε καλοήθη και κακοήθη όζο , είναι ιδιαίτερα δύσκολος με τους υπερήχους.
ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΛΟΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΗΘΟΥΣ ΟΖΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΟΖΟΥ
(ΟΙ ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΟΖΟΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΕΛΑΤΤΩΜΕΝΗ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ)
ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΕΓΧΥΜΑ ΣΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΑΔΕΝΑ

sarou-2ΠΟΛΥΟΖΩΔΗΣ ΒΡΟΓΧΟΚΗΛΗ

sarou-3ΔΙΑΧΥΤΗ ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ

sarou-4ΜΟΝΗΡΗΣ ΟΖΟΣ ΚΑΛΟΗΘΗΣ

sarou-5ΜΟΝΗΡΗΣ ΟΖΟΣ ΜΕ ΥΠΟΨΙΑ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑΣsarou-6

EASTER_2024_CHAMBEROFTRIKALA_300x300_-_Αντιγραφή.jpg

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com