A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

ΝΕΑΡΟΙ ΚΑΣΤΡΑΚΙΝΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

kastraki1

Κυρία Διευθύντρια,

 Τα παλιά χρόνια στο Καστράκι υπήρχε το έθιμο κατά την ημέρα της 25ης Μαρτίου ,οι νέοι, εν είδει πανηγυρισμού, να γεμίζουν άδεια κουτιά από κονσέρβες με στάχτη και πετρέλαιο να τα δένουν με σύρμα και να τα περιστρέφουν σαν μια πανηγυρική εκδήλωση λόγω του εορταστικού της ημέρας …..Αργότερα, δεν γνωρίζω ποιος, θεώρησε προφανώς ότι δεν ήταν τόσο διασκεδαστική αυτή η εκδήλωση και την αντικατέστησε με την κοπή των πουρναριών από το πανέμορφο δάσος επάνω από το χωριό. Έτσι αρκετοί νεαροί του χωριού, μιλάμε για εδώ και τριάντα χρόνια, παρόλο που από τότε το Δασαρχείο είχε ανακηρύξει το δάσος προστατευόμενο και μάλιστα το είχε περιφράξει, άρχισαν να το αποψιλώνουν με τσεκούρια και πριόνια !!! Υπήρξαν και τότε αντιδράσεις αλλά το κακό ήτανε κάπως περιορισμένο λόγω των μη εξελιγμένων μέσων κοπής. Εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου, έγινε ένα μεγάλο σχετικό επεισόδιο όπου οι νεαροί εκτός από την κοπή των δένδρων μετέφεραν και έκαψαν στην τοποθεσία Μάρμαρο και πολλά λάστιχα. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία τους εγκλώβισε και πήρε τα στοιχεία μερικών από αυτούς. Έτυχε να βρίσκουμε στο πατρικό μου σπίτι τότε και έζησα εκείνη την «μαγική» βραδιά. Υβρεολόγια στα θεία , σφυρίγματα συνεννοήσεως μεταξύ των νεαρών για να αποφύγουν την σύλληψη και άφθονος μαύρος καπνός ήτανε τα χαρακτηριστικά εκείνης της βραδιάς !!!!...Έγινε και μια μεγάλη συζήτηση στο ραδιόφωνο όπου η Δημοσιογράφος κυρία Ελένη Σκαρλάτου σχολίασε το γεγονός λαμβάνοντας τις αυτονόητες σωστές θέσεις. Κατά την εν λόγω ραδιοφωνική εκπομπή η κυρία Σκαρλάτου υπέστη μία οξεία φραστική επίθεση από δυο μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης του χωριού στο πνεύμα

«Ποια είσαι εσύ Κυρία μου που θα μας πεις εσύ τι θα κάνουνε!!!!!». Σχόλια νομίζω ότι δεν χρειάζονται.  

Προχθές, μια εβδομάδα πριν την 25η Μαρτίου , είχαμε μια από τα ίδια ….

ομάδα νεαρών, περισσότερο από επτά μέρες (!) έκοβε ανενόχλητη τα δέντρα δίπλα από το μονοπάτι που οδηγεί στον Μπάντοβα και σε βάθος που κατά περίπτωση η κοπή έφθανε και τα δέκα μέτρα. Η ζημιά λόγω της χρήσεως και βενζινοπρίονων ήτανε βέβαια φοβερή … Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το παρόν δεν μπορούν να αποδώσουν τον όγκο των κομμένων δένδρων που θα μπορούσαν να γεμίσουν και ένα διαμέρισμα τριών δωματίων ….. Γνωστός τουριστικός επιχειρηματίας δεν μπόρεσε να οδηγήσει ομάδα τουριστών από την Καλαμπάκα προς το Καστράκι μέσω του γνωστού μονοπατιού γιατί είχε αποκλειστεί από τα κομμένα δένδρα ! Κατά αποκλειστικές πληροφορίες η αστυνομία και το Δασαρχείο είχαν ενημερωθεί και το Α.Τ. επρόκειτο να επέμβει το βράδυ της 25ης Μαρτίου κατά την φάση της καύσεως όπως είχε γίνει και την προηγούμενη φορά δεδομένου ότι ανεκαλύφθησαν μέσα στο δάσος και περίπου 15 ελαστικά αυτοκινήτων μεταξύ των οποίων και ένα τεράστιο από τρακτέρ (ίδε φωτογραφίες) !!!!! Η πιθανή καύση των ελαστικών μέσα στο δάσος φυσικά θα ήτανε εφιαλτική για όλη την περιοχή …..

Μην θεωρείτε καθόλου υπερβολικά αυτά που γράφω γιατί πήγα ο ίδιος τα διαπίστωσα και ενημέρωσα και τον Πρόεδρο του χωριού που δεν γνώριζε τίποτα για τα ελαστικά.

Θα ήθελα να τονίσω εκτός του ότι από την Ουνέσκο η περιοχή των Μετεώρων θεωρείται μνημείο της φύσεως και ως εκ τούτου απόλυτα προστατευόμενη, υπάρχει ειδικότερα ο Νόμος 10977 της 9ης Μαΐου του 1967, ο οποίος αναφέρεται ειδικότερα και μόνον στο χωριό μας, δηλαδή ότι :

Η περιοχή των Μονών των Μετεώρων περιλαμβανομένου και του οικισμού του Καστρακίου έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο παρουσιάζον ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.                                                                                          Κατά συνέπεια, με βάση την σχετική Νομοθεσία , χρήζει προστασίας και οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να την προστατεύσουν. Η όλη ιστορία από όσο μπορώ να γνωρίζω γιατί το επόμενο πρωί αναχώρησα για την Αθήνα, είναι ότι, με παρέμβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης, έγινε μια περιορισμένη καύση των πουρναριών και δεν γνωρίζω τι έγινε με τα ελαστικά των αυτοκινήτων …Κατ` αυτόν τον τρόπο η αστυνομία εμποδίστηκε έμμεσα να παρέμβει και να ασκήσει ποινικές διώξεις …Το Δασαρχείο επίσης, εις το οποίο ανήκει κυρίως η αρμοδιότητα, έδειξε αδιαφορία (!) πιθανώς χολωμένο για την φημολογούμενη κατάργηση του. Έτσι για τους δράστες αυτής της καταστροφής του προστατευομένου δάσους δεν θα υπάρξει για μια φορά ακόμη καμιά συνέπεια ( βλέπετε ότι σε λίγο θα έχουμε και τις δημοτικές εκλογές …..). Στην όλη ιστορία ένας φίλος μου και γείτονας ο οποίος είχε ζήσει πολλά χρόνια στην Γερμανία έκανε στους νεαρούς κάποιες αυτονόητες συστάσεις …..Την άλλη ημέρα το πρωί βρήκε το μοναδικό δέντρο που ήτανε μπροστά στο σπίτι του κομμένο με πριόνι !!!!! Το τελευταίο κατά την γνώμη μου

θα πρέπει να αποτελέσει ένα εξαιρετικά ανησυχητικό γεγονός ,ώστε οι αρμόδιοι να λάβουν κάποια μέτρα, γιατί δεν αποκλείεται με την αδιαφορία και ανοχή που δείχνουν σε τέτοια τόσο σοβαρά γεγονότα σε μερικά χρόνια να κλειδαμπαρώνονται στο σπίτι τους για λόγους ασφαλείας …..Τρώγοντας έρχεται η όρεξη λέει ο Λαός.

Τέλος, αποτεινόμενους στους νεαρούς συγχωριανούς μου, θα ήθελα να καταλάβουν ότι με τέτοιες πράξεις κάνουν κακό στο χωριό τους και κατ` επέκταση στους ίδιους τους εαυτούς τους. Όσο ψηλά είναι η περιοχή μας τόσο περισσότερες δυνατότητες προσφέρει για να μπορεί να ζήσει κανείς σ`αυτήν. Έρχονται δύσκολα χρόνια και με αυτά που κάνουν δεν πετυχαίνουν τίποτε περισσότερο από το να δημιουργούν συνθήκες που θα αναγκάσουν πολλούς από αυτούς να φύγουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Είναι ανόητο να βγάζει κανείς μόνος τα μάτια του. Ευχαριστώ.

Άγγελος Χορμόβας                                                                                                     Πρόεδρος του Συλλόγου Καστρακινών Αττικής

 

kastraki2

EASTER_2024_CHAMBEROFTRIKALA_300x300_-_Αντιγραφή.jpg

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com