A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Από το περπάτημα φαίνεται το Αλτσχάιμερ

E-mail Εκτύπωση PDF
perpatimaΤο περπάτημα ενός ανθρώπου μπορεί να κρύβει ενδείξεις για επερχόμενο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τρεις νέες μελέτες.

Οι μελέτες, που παρουσιάσθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ, συσχέτισαν αλλαγές στην ταχύτητα, στο εύρος του διασκελισμού και σε άλλα χαρακτηριστικά της βάδισης με την εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών, που τελικά μπορεί να οδηγήσουν στο Αλτσχάιμερ.

Στην πρώτη από τις μελέτες, Ελβετοί επιστήμονες με επικεφαλής την δρα Στέφανι Μπράιντενμπω από το Κέντρο Κινητικότητας της Βασιλείας, ανέλυσαν τον τρόπο βάδισης σχεδόν 1.200 ηλικιωμένων εθελοντών με διαταραχές της μνήμης με αυτόν υγιών συνομηλίκων τους.

Έτσι διαπίστωσαν ότι η επιβράδυνση της βάδισης και η αλλαγή στον διασκελισμό σχετιζόταν με εξέλιξη της νοητικής εκφύλισης των ασθενών, είτε αυτή ήταν η επονομαζόμενη ήπια νοητική διαταραχή (συχνά αποτελεί προάγγελο του Αλτσχάιμερ) είτε πλήρες Αλτσχάιμερ.

«Όσοι είχαν Αλτσχάιμερ βάδιζαν πιο αργά απ' ό,τι όσοι είχαν ήπια νοητική διαταραχή, οι οποίοι με τη σειρά τους περπατούσαν πιο αργά απ' όσο οι υγιείς συνομήλικοί τους», είπε χαρακτηριστικά η δρ Μπράιντενμπω.

Στη δεύτερη μελέτη, επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, με επικεφαλής τον δρα Ροντόλφο Σαβίκα, εξέτασαν την βάδιση περισσότερων από 1.300 εθελοντών.

Στη διάρκεια 15 μηνών, οι εθελοντές υποβλήθηκαν δύο φορές σε σειρά εξετάσεων που αξιολογούσαν τις νοητικές λειτουργίες και τον τρόπο της βάδισής τους.

Αποτέλεσμα: η εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης και εκτελεστικών λειτουργιών, σχετίζεται με επιβράδυνση του ρυθμού βάδισης και βράχυνση του διασκελισμού.

«Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την θεωρία ότι οι αλλαγές στην βάδιση μπορεί να αποτελούν πρώιμη ένδειξη νοητικής διαταραχής», δήλωσε ο δρ Σαβίκα.

Στην τρίτη μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tohoku στην Ιαπωνία, με επικεφαλής τον δρα Κενίτσι Μεγκούρο, εστίασαν σε 525 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 75 ετών.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε νευρολογικά, ψυχολογικά και σωματικά τεστ για να διερευνηθεί τυχόν συσχέτιση της βάδισης με την άνοια.

Και αυτή η μελέτη κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα: η έκπτωση στις νοητικές λειτουργίες των εθελοντών σχετιζόταν με επιβράδυνση της βάδισης και μείωση του εύρους του διασκελισμού τους.

«Όσο πιο σοβαρά ήταν τα ανοϊκά συμπτώματα των ασθενών, τόσο πιο αργά περπατούσαν», είπε χαρακτηριστικά ο δρ Μεγκούρο.

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com