A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Ποιους επηρεάζει το κούρεμα στο εφάπαξ

E-mail Εκτύπωση PDF
kouremaΜε τη μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22,6% αρχίζει η προσπάθεια εξορθολογισμού των παροχών των επικουρικών Ταμείων. Μάλιστα, η απόφαση θα έχει κατά πάσα πιθανότητα αναδρομική ισχύ και θα αφορά τις αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει ακόμη εκδοθεί απόφαση.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης στη συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ ξεκαθάρισε ότι «τα αναλογιστικά ευρήματα για το Ταμείο Πρόνοιας δείχνουν σημαντικές αποκλίσεις που το καθιστούν μη βιώσιμο», γεγονός που επιβάλλει την περικοπή του εφάπαξ.

Ο κ. Βρούτσης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών ή κάλυψης του ελλείμματος μέσω ΛΑΦΚΑ δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ως υπουργός, δεν δέχομαι να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε με την επιβολή φόρων στους πολίτες είτε με την επιβολή εισφορών στη νέα γενιά εργαζομένων προκειμένου οι παλιοί να πάρουν εφάπαξ ποσά που δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβάλει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, στα 29 έτη ασφάλισης, το μέσο ποσό καταβληθεισών εισφορών ανέρχεται σε 29.139 ευρώ, ενώ το μέσο εφάπαξ είναι κατά 22,67% υψηλότερο, στα 37.680 ευρώ.

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι ποσό 1,2 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης θα διατεθεί για την άμεση αποπληρωμή του εφάπαξ στους συνταξιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση.

Πάντως, το πρόβλημα του συγκεκριμένου Ταμείου δεν δημιουργήθηκε μόνο από τη διαφορά εισφορών - παροχών. Οξύνθηκε από την ένταξη σε αυτό των δικαστικών και τη μαζική έξοδο υπαλλήλων από την υπηρεσία τα τελευταία χρόνια, που δεν συνοδεύθηκε με αντίστοιχες προσλήψεις νέων εργαζομένων, ώστε οι εισφορές τους να χρηματοδοτούν το Ταμείο. Γι' αυτό ήδη από πέρυσι το εφάπαξ που χορηγούσε είχε υποστεί μείωση της τάξης του 15%.

Σε κάθε περίπτωση, με το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων γίνεται μόνο η αρχή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, άλλοι 23 φορείς τουλάχιστον χορηγούν εφάπαξ μεγαλύτερα από 2% έως και 83% σε σχέση με τις καταβαλλόμενες εισφορές. Αυτά είναι τα ταμεία ξενοδοχοϋπαλλήλων, εταιρειών τσιμέντων, υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών, ορθοδόξων εφημερίων κλήρου Ελλάδος, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νομικών, απασχολουμένων στα Μέσα Ενημέρωσης, εφημεριδοπωλών και υπαλλήλων πρακτορείων Τύπου, ιπποδρομιών, ΔΕΗ, ΕΡΤ, ΟΣΕ, ΟΤΕ, τουρισμού, Εμπορικής, Ιονικής - Λαϊκής Τράπεζας, μηχανικών, αστυνομικών και εργαζομένων στο ΙΚΑ.

Ο κ. Βρούτσης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να συναινέσει στην αύξηση των εισφορών ώστε να διατηρηθούν τα τρέχοντα επίπεδα παροχών. Όχι μόνο γιατί είναι υποχρέωση από το Μνημόνιο να βελτιωθεί η ανταποδοτικότητα στη σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών, αλλά και γιατί μια τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση του μη μισθολογικού κόστους, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Θα ήταν πράγματι παράδοξο να μειώνονται οι μισθοί των νέων εργαζομένων και το όποιο όφελος για την ανταγωνιστικότητα από αυτό το σκληρό μέτρο να εξουδετερώνεται για να διατηρήσουν γενναιόδωρες παροχές οι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται. Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης στη συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ ξεκαθάρισε ότι «τα αναλογιστικά ευρήματα για το Ταμείο Πρόνοιας δείχνουν σημαντικές αποκλίσεις που το καθιστούν μη βιώσιμο», γεγονός που επιβάλλει την περικοπή του εφάπαξ.

Η Καθημερινή

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com