A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού. Το μόνο όπλο που έχουμε σήμερα

E-mail Εκτύπωση PDF

karkΤης Ιατρού Βασιλικής Σάρρου Ντόβα
Ο Καρκίνος γενικότερα ...αυξάνεται συνεχώς. ΤΟ 2008 είχαμε 13.000.000 νέα κρούσματα. ΤΟ 2030 θα έχουμε περίπου 30.000.000 νέα περιστατικά.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ 42.000 ΝΕΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ.

Σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία, ο καρκίνος του μαστού έχει αναδειχθεί ως η παγκόσμια μάστιγα της εποχής μας, και ενώ η επιστήμη προοδεύει συνεχώς στο θέμα της έρευνας και της θεραπείας αυτής της νόσου, το γεγονός αυτό δεν μειώνει την αναγκαιότητα για Πρόληψη και Πρώιμη διάγνωση.
Ο Καρκίνος παρότι πολύ αρχαία νόσος, παρουσιάζει έξαρση.....γιατί οι άνθρωποι μέχρι σήμερα ζουν περισσότερα χρόνια...αλλά κυρίως ΓΙΑΤΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ.
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα 1 στις 8 γυναίκες κάποτε στην ζωή τους θα νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, ΟΧΙ ότι θα πεθάνουν από αυτό.
Aς σημειωθεί πως η εμφάνιση της νόσου είναι σπανιότατη στους άνδρες αλλά οχι άγνωστη. Το 1% των καρκίνων του μαστού αφορούν άνδρες
Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του μαστού. Έχουμε έμπειρους Επιστήμονες οι οποίοι είναι άρτια εκπαιδευμένοι στο αντικείμενο άλλα και με τα τελευταία υψηλής ευκρείνειας Ψηφιακά μηχανήματα, μπορούμε να διαγνώσουμε πολύ γρήγορα έναν καρκίνο και να σώσουμε την ζωή της γυναίκας που θα νοσήσει..
Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο - ποσοστό που είναι πολύ μικρότερο στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα μας στην Ελλάδα είναι ότι η οικονομική κρίση δεν θίγει μόνο το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και τους πολίτες, εάν δηλ. ένα κράτος δεν έχει επενδύσει στην υγεία τότε η ποιότητα αλλά και η ποσότητα των εξετάσεων μειώνεται ....................
Και πρώτα βλέπουμε μείωση στις προληπτικές εξετάσεις και μετά....... δυσκολίες στην θεραπεία.....
Ο Καρκίνος όπως καταλαβαίνουμε, τείνει να γίνει η αρρώστια των πτωχών.
Ένας ασθενής που θα πάθει καρκίνο..... πέρα από τον τρόμο που ζει...... έχει το πρόβλημα και την κοινωνική συμπεριφορά, το ποιός θα τον στηρίξει; οικονομικά και ψυχολογικά...........
Τελευταία ακούγετε ότι και πολλοί συνάδελφοι προτρέπουν τις γυναίκες να μην κάνουν μαστογραφία και υπερήχους μαστών κάθε χρόνο
Και διερωτώμαι ....γιατί;;;;....ενώ ξέρουν ότι : Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΕΤΗΣΙΩΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ : 1.200.000
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ : 250.000
ΕΥΡΩΠΗ : 350.000
ΕΛΛΑΔΑ : 5.000

Ναι!!!!! 5.000 νέες περιπτώσεις στην Ελλάδα..... αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι..... η 10ετής επιβίωση από Καρκίνο του Μαστού είναι πολύ μεγάλη και ότι το 67% των γυναικών δεν θα πεθάνουν από τον Καρκίνο του Μαστού, είναι σαφώς λιγότερο τραυματική η εμπειρία.
Όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου όχι όμως στον ίδια βαθμό......
Επιγραμματικά αναφέρω τους παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη κακοήθους νεοπλασίας στον μαστό.
ΗΛΙΚΙΑ: πρέπει όλες οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι ο καρκίνος μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά όσο αυτή αυξάνετε τόσο αυξάνετε και η πιθανότητα να προσβληθούμε.
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ: Στους 100 καρκίνους, 5-10 είναι κληρονομικοί. Ευθύνονται κάποια γονίδια στο γενετικό υλικό των μαστικών κυττάρων όπως BRCA 1 KAI BRCA 2.
Οι γυναίκες που έχουν πρώτου βαθμού συγγενείς που έχουν νοσήσει, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού και όσο νεότερη είναι η συγγενής που νόσησε τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό επικινδυνότητας.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟ ΡΥΣΗ,
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΑΛΚΟΟΛ, ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΗΤΡΑΣ Ή ΩΟΘΗΚΩΝ , ΙΝΟΚΥΣΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΜΕ ΒΙΟΨΙΑ, ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΒΙΟΨΙΕΣ ΣΤΟΝ ΜΑΣΤΟ, ΛΗΨΗ ΟΡΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΟΣΗ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ------------ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ.

Η Μαστογραφία, είναι μια εξέταση που φοβίζει,.... δημιουργεί άγχος,... αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύεται σωτήρια για πολλές γυναίκες. Η αξία της αναμφισβήτητη.
Υπήρξε και παραμένει το κατεξοχήν εργαλείο ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.
Οι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα αποφεύγει τη μαστογραφία είναι η αμέλεια,..... ο φόβος....., η άγνοια.... και ίσως η πεποίθηση ότι σε αυτήν δεν θα συμβεί ποτέ κάτι κακό.

Συμπληρωματικά πρέπει να γίνεται και η Ψηφιακή Υπερηχοτομογραφία στούς μαστούς.
Όμως αρκετές φορές είμαστε υποχρεωμένοι, οι Ακτινοδιαγνώστες πριν μια βιοψία, να κάνουμε μεγενθυντικές και εντοπιστικές επιπρόσθετες λήψεις στον μαστό ή να στείλουμε την γυναίκα για Μαγνητική Τομογραφία των μαστών. Αυτό δεν πρέπει να φοβίζει την γυναίκα ,γιατί προσπαθούμε να αναλύσουμε κάτι και το πιθανότερο είναι να μήν χρειάζεται να υποστεί μια βιοψία.
Σήμερα
α) Με την Αυτοψηλάφηση.
β) Με την Κλινική Εξέταση από Γιατρό.
γ) Με την Μαστογραφία σε γυναίκες άνω των 35 ετών.
οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται γιατί ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται.
Με την 1η μαστογραφία ελέγχεται η πυκνότητα των μαστών και ενημερώνεται η γυναίκα για το πότε θα κάνει τον επανέλεγχο ή άλλη εργαστηριακή εξέταση.

Η γυναίκα πρέπει να ενημερώνετε
Πώς πρέπει να κάνει την αυτοεξέταση και πότε;
Για το πώς γίνεται Πρακτικά η μαστογραφία;
Αν είναι επώδυνη εξέταση;
Για το πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται η μαστογραφία;
Σε ποια μέρα του κύκλου πρέπει να γίνεται;
Σε ποια ηλικία πρέπει να κάνει μαστογραφία μια γυναίκα με οικογενειακό ιστορικό;
Πόσο αξιόπιστη είναι;
Εκτός από τον καρκίνο, τι άλλο μπορεί να δείξει η μαστογραφία;
Είναι υποχρέωσή μας να ενημερώνουμε για την Απόλυτα Ψηφιακή Μαστογραφία DR Και ποιές οι διαφορές.... της Απόλυτα Ψηφιακής Μαστογραφίας DR..... με την ψηφοποιημένη (ψηφιακή μαστογραφία CR)

Ότι είναι σαφώς πιο αξιόπιστη.... από την κλασική ή την ψηφοποιημένη (ψηφιακή μαστογραφία CR). Έχει σαφώς μεγαλύτερη ευκρίνεια και ιδιαίτερα στις μικροαποτιτανώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι από μόνες τους Καρκίνος στον μαστό.
Οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται σωστά από Επιστήμονες που γνωρίζουν το αντικείμενο και να μήν εγκαταλείπονται στην άγνοια για για τον κίνδυνο της ακτινοβολίας.
Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στις γυναίκες που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με εναν καρκίνο, να μήν ντρέπονται να το πούνε, δεν είναι πια μια ανίατη νόσος, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην επαρχία.
Όμως, όπως αυτές θεραπεύτηκαν, μπορούν αν πούνε ότι είναι νικήτριες , να βοηθήσουν και άλλες γυναίκες....., να τις παροτρύνουν να κανουν τακτικά τις προληπτικές εξέτασεις.
Μόνο με την έγκαιρη διάγνωση και με ψυχραιμία, αν τυχόν μας συμβεί, μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο του μαστού, γιατί ο καρκίνος του μαστού φίλες μου δεν κοιτάζει αν είσαι πλούσια ή φτωχή, αν είσαι όμορφη ή λιγότερο όμορφη, αν είσαι επιστήμονας ή αγρότισα αν....αν....
Οι Ελληνίδες, κόρες ή μητέρες και γιαγιές είναι βασανισμένες αλλά τις θεωρώ πολύ πιο έξυπνες από τις άλλες τις Ευρωπαίες γυναίκες ....
Είναι εξαιρετικά λυπηρό σήμερα, στοιχεία να καταδεικνύουν πόσο ελλιπής είναι η σχετική ενημέρωση μεταξύ των Ελληνίδων.
Γι΄αυτό προσπαθώ με την εμπειρία μου ως επιστήμων με ιδιαίτερες γνώσεις στις παθήσεις του μαστού, να βοηθήσω και να μην μένω αδιάφορη στην άγνοια αλλά και στην αδιαφορία των Ελληνίδων για προληπτικούς ελέγχους.
Ας λάβουμε υπόψη τις δυνατότητες πλήρους ίασης που παρέχει μία έγκαιρη διάγνωση........

 

Βασιλική Σάρρου Ντόβα
Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης

Τρίκαλα

 

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com