A1.jpg                 A_2.jpg                                                        street2.jpg

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Φραγμένες αρτηρίες: Τα 4 προειδοποιητικά σημάδια πριν από την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων

E-mail Εκτύπωση PDF

1a1a11akardiaΣύμφωνα με το CDC, οι καρδιοπάθειες αποτελούν συνή-θως την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των Αμερικανών. Πρόκειται για μια ευρεία κατηγορία που περιλαμβάνει...

αρκετές διαφορετικές ασθένειες και παραλλαγές διαταραχών, αλλά η καθεμία συνεπάγεται διατάραξη τουλάχιστον μίας από τις ζωτικές λειτουργίες της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της διανομής αίματος και οξυγόνου σε όλο το σώμα.
«Είμαι καρδιολόγος και αυτό είναι το καλύτερο φρούτο για μια υγιή καρδιά» – Τι αποκαλύπτει γιατρός
Οι φραγμένες αρτηρίες, γνωστές ως αρτηριοσκλήρωση, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση αρκετών σοβαρών καρδιακών παθήσεων και στην εκδήλωση σοβαρών ιατρικών περιστατικών, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Με την πάροδο του χρόνου, οι αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα σε όλο το σώμα γεμίζουν με ένα κολλώδες υλικό που ονομάζεται πλάκα, η οποία αποτελείται από υλικά όπως η χοληστερόλη, το ασβέστιο και το ινώδες. Σε κάποιο βαθμό, οι φραγμένες αρτηρίες μπορούν να ελέγχουν γι' αυτό είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης.
Η χειρότερη τροφή για τις αρτηρίες σας, σύμφωνα με τους καρδιολόγους
«Η πολυπλοκότητα των φραγμένων αρτηριών και των καρδιοπαθειών έγκειται στο γεγονός ότι συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα και αυτός είναι ο κίνδυνος», εξηγεί ο Dr. Ian Smith, ιατρός, συγγραφέας best-seller, πρώην μέλος του συμβουλίου διατροφής του Προέδρου Barack Obama και πρώην συμπαρουσιαστής της εκπομπής The Doctors στο CBS. «Και συνήθως, όταν εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα, πρόκειται για ένα δραματικό γεγονός, ένα τραυματικό γεγονός, όπως μία καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Επειδή η απόφραξη των αρτηριών είναι μια σταδιακή διαδικασία, δεν συμβαίνει όλα μαζί, και επειδή η απόφραξη είναι αργή, τα συμπτώματα εμφανίζονται επίσης αργά».
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των φραγμένων αρτηριών είναι η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και η άσκηση, η οποία διατηρεί τη ροή του αίματος σε υγιή επίπεδα. Ωστόσο, επειδή οι αρτηρίες αρχίζουν να φράζουν μερικές φορές ακόμη και από τα 20 χρόνια κάποιου, η αναγνώριση των προειδοποιητικών σημείων και συμπτωμάτων, όσο λεπτά κι αν είναι, είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Παρακάτω, ο Dr. Smith και αρκετοί άλλοι κορυφαίοι γιατροί παρουσιάζουν μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα και προειδοποιητικά σημάδια των φραγμένων αρτηριών.
Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια των φραγμένων αρτηριών
• Η υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών
• Πίεση ή πόνος στο στήθος
• Δύσπνοια, ταχυπαλμία και αίσθημα παλμών
• Ζάλη, ναυτία και μυρμήγκιασμα στα άκρα
Ανθυγιεινές συνήθειες
Δεν είναι ακριβώς σύμπτωμα, αλλά ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής θα πρέπει να σας αφυπνίσει ότι διατρέχετε κίνδυνο να αναπτύξετε φραγμένες αρτηρίες σε πολύ γρήγορο ρυθμό. «Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την τιμή της LDL χοληστερόλης σας, να μην καπνίζετε, να ασκείστε τακτικά, να ελέγχετε το σάκχαρο του αίματός σας εάν έχετε διαβήτη, να ακολουθείτε μια διατροφή για την υγεία της καρδιάς, να αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε υψηλή αρτηριακή πίεση και να διατηρείτε το βάρος σας υπό έλεγχο, ειδικά την περιφέρεια της μέσης σας», λέει ο Dr. Tony Anno, DNP, καρδιολόγος και μέλος της διδακτικής ομάδας του Πανεπιστημίου Walden.
«Κατά κανόνα, οι άνδρες θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρήσουν την περιφέρεια της μέσης τους κάτω από τους 102 εκ. και οι γυναίκες κάτω από τα 89 εκ.». Φυσικά, άτομα μπορεί να είναι απολύτως υγιή με μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, ειδικά εάν ακολουθούν τις υπόλοιπες συστάσεις.
Ορισμένα τρόφιμα κάνουν τις αρτηρίες πολύ πιο επιρρεπείς σε απόφραξη. Όσο περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα τρώει κάποιος, τόσο πιο ευάλωτος γίνεται. Η μεσογειακή διατροφή περιορίζει αυτά τα τρόφιμα υπέρ των λαχανικών, των φρούτων, των δημητριακών ολικής αλέσεως και των υγιεινών λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο. Μια μελέτη του 2023 έδειξε ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία της καρδιάς στις γυναίκες.
Όσον αφορά την άσκηση, η εξήγηση είναι απλή: «Εάν το αίμα σας ρέει και διαπερνά τα αιμοφόρα αγγεία σας με αρκετά υψηλό ρυθμό, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσει κάτι στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων σας», λέει ο Dr. Smith.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά να συμπληρώνονται τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα. Ωστόσο, μια μελέτη του Circulation του 2023 έδειξε ότι άτομα που ξεπέρασαν αυτά τα όρια είδαν ακόμη χαμηλότερους κινδύνους για καρδιακά προβλήματα.
Πίεση ή πόνος στο στήθος
Οι έντονοι πόνοι στο στήθος είναι σαφές σημάδι καρδιακής προσβολής, αλλά ακόμα και ο ήπιος πόνος και η πίεση μπορεί να αποτελούν σοβαρά προειδοποιητικά σημάδια.
«Το κλασικό σημάδι της στεφανιαίας νόσου είναι ο πόνος στο στήθος σαν πίεση, στο κέντρο του στήθους ή ελαφρώς προς τα αριστερά, ειδικά κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας», λέει ο Dr. Jonathan Yang, MD, πιστοποιημένος χειρουργός καρδιάς και θώρακος στο Όστιν του Τέξας. «Αυτό είναι που βλέπουμε στις κλασικές ιατρικές σειρές». Αλλά όπως επισημαίνει ο Dr. Yang, το ανθρώπινο σώμα δεν είναι πάντα τόσο συνεπές – ο πόνος που προκαλείται από τις φραγμένες αρτηρίες μπορεί να εντοπιστεί σε διάφορα άλλα σημεία, συμπεριλαμβανομένου του χεριού (συχνότερα του αριστερού) και του λαιμού, όπου βρίσκεται η αρτηρία.
Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε: Ο Dr. Yang λέει ότι ο πόνος που εμφανίζεται όταν κάποιος είναι σε ηρεμία είναι πιο ανησυχητικός από ότι όταν κάποιος έχει πόνο στο στήθος ενώ καταπονείται.
Δύσπνοια, ταχυπαλμία και αίσθημα παλμών
Όλοι μπορεί να λαχανιάσουμε λίγο όταν καταπονούμαστε σωματικά, αλλά η εξαιρετικά δύσκολη αναπνοή κατά την άσκηση ή η δύσπνοια κατά την ανάπαυση μπορεί επίσης να είναι σημάδι φραγμένων αρτηριών. «Λόγω της μειωμένης ροής του αίματος στον καρδιακό μυ από αυτή την ασθένεια», λέει ο Dr. Yang, «η καρδιά μπορεί να εξασθενήσει και να προκαλέσει δύσπνοια καθώς το αίμα συσσωρεύεται στους πνεύμονες και το οξυγονωμένο αίμα δεν μπορεί να ωθηθεί αποτελεσματικά προς τα εμπρός».
Η έλλειψη αρκετού οξυγόνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία ή αίσθημα παλμών. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να προκύψουν ως αποτέλεσμα σπασμού στεφανιαίας αρτηρίας, ο οποίος συμβαίνει όταν μια αρτηρία στην καρδιά κλείνει σφιχτά. Οι φραγμένες αρτηρίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν αυτά τα περιστατικά.
Ζάλη, ναυτία και μυρμήγκιασμα στα άκρα
Η ζαλάδα, η ναυτία και το μυρμήγκιασμα στα άκρα, αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένα όσο ο πόνος στο στήθος, μπορεί επίσης να αποτελούν ενδείξεις καρδιοπάθειας, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να τα εμφανίσουν σε σύγκριση με τους άνδρες. Η ζαλάδα μπορεί να προκληθεί από μειωμένη ροή αίματος, ενώ η ναυτία θεωρείται ότι συνδέεται με τον πνευμονογαστρικό νεύρο, ο οποίος διεγείρει τους μυς στην καρδιά και το πεπτικό σύστημα.
«Λόγω του τύπου των νευρικών απολήξεων στην καρδιά, οι φραγμένες αρτηρίες μπορούν να δημιουργήσουν ασαφή, γενικευμένα αισθήματα, όχι μόνο έντονο πόνο στο στήθος», εξηγεί ο Dr. Yang. «Οι ασθενείς συχνά περιγράφουν πίεση, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στο αριστερό μέρος του στήθους, αλλά και στον λαιμό ή κατά μήκος του ενός από τα δύο χέρια».
Enikos.gr

 

Vlaxavia_2024.jpg

vamal.gif

street_ok.jpg

Faltakas_256.jpg

gkekas1_Αντιγ.jpg

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

aliagas_copy.jpg

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com