A1.jpg                 A_2.jpg                                                        street2.jpg

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ , Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

E-mail Εκτύπωση

ΤΟΥ ( ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ ) ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ.

kastraki

Κυρία Διευθύντρια

Απ`ότι διαβάζω στον τοπικό τύπο , η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει μπει πολύ γερά στον χορό υλοποίησης σπουδαίων έργων με υπόβαθρο την ψηφιακή απεικόνιση και έχει εξασφαλίσει προς τούτο το συνολικό ποσό των 2.0 εκατ . ευρώ. Αυτή την στιγμή , το έργο που έχει αποκτήσει άμεση προτεραιότητα  αν και είναι πολύ πρόσφατο , είναι αυτό της ψηφιακής απεικόνισης της ιστορίας των Μετεώρων , έργο το οποίο θα είναι πολιτιστικού , ιστορικού , θρησκευτικού, τουριστικού , περιβαλλοντικού γεωφυσικού η και / γεωλογικού ενδιαφέροντος. Ο σχετικός προϋπολογισμός του εκτιμάται στις  750.000  ευρώ , του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου.

Στον αντίποδα αυτού του έργου «λιμνάζει» εδώ και δεκαπέντε (15) χρόνια η ιδέα , απόρροια της συνεργασίας του Συλλόγου μας και του Πανεπιστημίου Αθηνών , για την προβολή της γεωλογικής διαδικασίας σχηματισμού του συμπλέγματος των Γεωμορφων των Μετεώρων η οποία ( προβολή) προβλέπεται , βάσει της σχετικής προμελέτης , να πραγματοποιηθεί σε μια από τις αίθουσες του γεωλογικού συνεδριακού κέντρου στο Καστράκι . Το εν λόγω γεωλογικό συνεδριακό κέντρο  όπου προβλέπεται  να στεγασθεί η προβολή του σχηματισμού των βράχων είναι η Β φάση εργασιών του όλου συγκροτήματος του σχολείου του Καστρακίου . Η Α φάση εργασιών  αφορά το παλαιό σχολείο και την μετατροπή του σε γεωλογικό μουσείο  και είναι έτοιμη για δημοπράτηση . Για αμφότερες τις φάσεις εργασίας τις πάσης φύσεως μελέτες και σχέδια αυτών έχουν ήδη δαπανηθεί πλέον των 200.000 ευρω , έχουν  ελεγχθεί από το ΚΑΣ , λάβανε το     « καλώς έχει» και εγκρίθηκαν  προς κατασκευή από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού και νυν Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά ( ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/62144/1543/ 30-7-2009) Ο λόγος αποτελμάτωσης του έργου της γεωλογικής προβολής  είναι το γεγονός ότι , η προώθηση της διαδικασίας για την σχετική έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ του συνεδριακού κέντρου, καθυστερεί από τον Μάρτιο του 2010 ( ιδε υπηρ.σημ. υπ` αριθ.10782/15-03-2010 του ΥΠΕΧΩΔΕ προς τον Δήμο Καλαμπάκας )  δηλαδή καθυστερεί ήδη  2 έτη και 3 μήνες , γιατί η Δημοτική Αρχή δεν φρόντισε να συντάξει και να αποστείλει ως όφειλε στο ΥΠΕΧΩΔΕ , τις τρεις (3) συγκεκριμένες μελέτες που έλειπαν και το συνολικό κόστος των οποίων είναι μικρότερο των 15.000 ευρώ !!!.....Δηλαδή , στην ουσία , πρόκειται για ένα έργο παρατημένο από την Δημοτική Αρχή , αν και καθ` όλες τις ενδείξεις η ιδέα της προβολής αυτού του έργου ήταν πρωτοποριακή ,

ήτανε μια ιδέα πιλότος για την περιοχή μας , η οποία  (ιδέα)   έφερε , ύστερα από τόσα χρόνια , αυτήν για την προβολή της ιστορίας των Μετεώρων μέσω της Ψηφιακής  Απεικόνισης ..…..

Μέσα όμως  από αυτή την «γκρίζα» προοπτική για να πάρει και το Συνεδριακό Κέντρο του Καστρακίου το δρόμο υλοποιήσεως του  με κάποιο λογικό κριτήριο χρονικής προτεραιότητας , εάν διερευνήσει κανείς τα σημερινά δεδομένα  , υπάρχει σήμερα μια ανέλπιστη θετική συγκυρία δεδομένων , για την ανεμπόδιστη συνέχιση της διαδικασίας , προκειμένου να περατωθεί η Μελέτη Εφαρμογής της Β φάσης των εργασιών  , ώστε να γίνει το έργο του Συνεδριακού Κέντρου στο Καστράκι , έτοιμο προς δημοπράτηση !!!!

Ας το δούμε , λοιπόν:

dimotikokastrakiΑυτή τη στιγμή , απαιτούνται κατ` αρχάς οι τρείς (3) μελέτες

για το ΥΠΕΧΩΔΕ που έχουν συνολικό κόστος μέχρι 15.000 ευρώ . Κατ` αυτόν τον τρόπο , θα είναι πλήρης  ο φάκελος του έργου και δεδομένου ότι ήδη έχουμε την έγκριση του ΚΑΣ για όλο το συγκρότημα , δεν θα έχουμε παρά να αναμένουμε μόνο την έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ για να προχωρήσουμε στην τελική μελέτη ( εφαρμογής) και την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης . Η εκπόνηση αυτών των δυο (2) τελικών μελετών , ήτοι αυτής της εφαρμογής και των τευχών διακηρύξεως , σύμφωνα με μια σχετική συνομιλία που είχα με τον Τεχνικό Δ/ντή της ΡΟΙΚΟΣ κ. Γρίβα το περασμένο Καλοκαίρι , κοστίζει 100.000 έως 120.000  ευρώ . ‘Άρα , οι συνολικές δαπάνες που απαιτούνται ώστε το έργο του συνεδριακού κέντρου να είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί θα είναι από 115.000 έως 135.000 ευρω .

Επομένως , που είναι το πρόβλημα αφού από τις 900.000 ευρώ του κ. Γιαγιάκου θα περισσέψουν 150.000 ευρώ ;

Τελικά , η υλοποίηση του Συνεδριακού Κέντρου του Καστρακίου είναι θέμα βουλήσεως και τίποτε περισσότερο και πέραν τούτου , ερωτώ :

Είναι δυνατόν κάποιος αυθαίρετα να αλλοιώσει το περιεχόμενο της απόφασης του κ. Σαμαρα ;

Στην συνέχεια , θα ήθελα να διατυπώσω και κάποιες προσωπικές μου απόψεις επάνω σ`αυτές τις δυο προβολές :

Απ`ότι φαίνεται , η δημιουργία του μουσείου φυσικής ιστορίας με τα άγρια ζώα , για το οποίο υπάρχει πρόβλημα στεγάσεως , απομακρύνεται από την προοπτική πραγματοποιήσεως του .

Ούτως εχόντων των πραγμάτων , έχουμε προς υλοποίηση τα έργα των δυο προβολών , μέσω της ψηφιακής απεικόνισης .  

Η προβολή της Ιστορίας των Μετεώρων είναι φανερό πλέον ότι , λόγω του τεραστίου ποσού του προϋπολογισμού της , θα στεγασθεί σε ανεξάρτητο κτίριο και ελπίζω και εύχομαι η ποιότητα του έργου , από κάθε άποψη ,  να δικαιολογεί την δαπάνη των 750.000 ευρώ . Οι δύο προβολές όμως θα πρέπει να έχουν σαφώς εντελώς διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο , γιατί το αντίθετο θα είναι εις βάρος της εμπορικότητας αμφοτέρων πολλω δε μάλλον δεδομένου ότι οι οντότητες του θρησκευτικού και γεωλογικού περιεχομένου δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους .  Συγκεκριμένα , έχω την άποψη ότι , η Ιστορία των Μετεώρων , θα πρέπει να αρχίζει με την έναρξη της δημιουργίας της μοναστικής κοινότητος , διότι , το γεωλογικό ιστορικό δημιουργίας των βράχων θα καλύπτεται κατά πλήρη τρόπο από την προβολή στο συνεδριακό κέντρο του Καστρακίου .

Ας έλθουμε τώρα στην χρησιμότητα του Συνεδριακού Κέντρου στο Καστράκι : Το συνεδριακό κέντρο , όπως και όλο το συγκρότημα του σχολείου , θα έχει αποκλειστικά γεωλογικό αντικείμενο …. Η σχετική προβολή θα έχει εξασφαλισμένη την αξιοποίηση της , λόγω , αφενός μεν του εξαιρετικού ενδιαφέροντος  του περιεχομένου της , αφετέρου δε λόγω του ότι θα είναι δίπλα  στο γεωλογικό μουσείο .

Οι έννοιες των,

Τεκτονικών κινήσεων

Γεωλογικών ρηγμάτων

Ιζημάτων και γεωλογικών στρωμάτων

Γεωλογικών σχηματισμών

Γεωλογικών λεκανών

Γεωλογικών ζωνώ

Πετρωμάτων και ορυκτών

Κροκαλοπαγών και θαλασσίων ιζημάτων

Γεωλογικών διαβρώσεων και πολλές άλλες

θα παρελαύνουν υπό απλουστευμένη –κατανοητή μορφή μπροστά από τα μάτια του θεατού προκαλώντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εντυπωσιασμό….. Πιστεύω , ότι αυτό θα συμβαίνει ιδιαίτερα στους μαθητές σχολείων και γυμνασίων .

Για την εκ μέρους του Πανεπιστημίου προετοιμασία του απαιτουμένου υλικού για την ψηφιακή απεικόνιση της γεωλογικής διαμόρφωσης της περιοχής , πριν η αυτό (το υλικό) δοθεί προς επεξεργασία στην ανάδοχο τεχνολογική εταιρεία , θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα περίπου έξι (6) μηνών , για εργασίες που θα γίνουν στο ύπαιθρο (συλλογή στοιχείων) και στη συνέχεια για σχετικές εργαστηριακές μετρήσεις στο Πανεπιστήμιο .

Εις ότι αφορά τις άλλες δυνατότητες αξιοποιήσεως του συνεδριακού κέντρου , αυτές ( οι δυνατότητες ) ξεκινούν από το γεγονός ότι η , περιοχή μας είναι ιδιαιτέρου γεωλογικού επιστημονικού- ερευνητικού  ενδιαφέροντος και δικαιολογεί σχετική έρευνα στο υπέδαφος της  . Αυτός ήτανε και ο βασικός λόγος που το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Κελεπερτσή , πρώην Πρόεδρο του ΙΓΜΕ , δέχθηκε την επιστημονική καθοδήγηση του όλου συγκροτήματος . Το συνεδριακό κέντρο θα είναι ο τόπος και για την  διεξαγωγή έρευνας διπλωματικών εργασιών των φοιτητών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος  , δεδομένου ότι , προβλέπεται, εκτός από την υπαίθριο δειγματοληψία , η εκτέλεση κάποιων μετρήσεων με μηχανήματα που θα υπάρχουν σε συγκεκριμένο χώρο του κτιρίου. Νοείται ότι , πέραν του επιστημονικού ενδιαφέροντος , οι φοιτητές και οι δάσκαλοι των θα βλέπουν την μετάβαση στην περιοχή μας και σαν μια ωραία εκδρομή ….

Επιπλέον , θα λαμβάνουν χώρα διαλέξεις γεωλογικού περιβαλλοντικού περιεχόμενου , ακόμη δε και Πανευρωπαϊκά Γεωλογικά Συνέδρια !!!....Έτσι , κατά περιόδους , θα έχουμε αφίξεις και παραμονή στην περιοχή μας και ομάδων επιστημόνων με φανερά τα πολλαπλά οφέλη για αυτήν (την περιοχή) . Εκ παραλλήλου , θα είναι πλέον αναγκαία μια τουλάχιστον διανυκτέρευση των επισκεπτών της περιοχής μας .Τελευταίο αφήνω το γεγονός ότι , πέραν των ανωτέρω , θα δημιουργηθούν και κάποιες νέες θέσεις εργασίας . Ευχαριστώ.

Άγγελος Χορμόβας

Πρόεδρος του Συλλόγου των Καστρακινών  Αττικής

Πρώην Δ/ντής Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας ΔΕΗ

 

agiofullo2024.jpg

 vamal.gif

Vlaxavia_2024.jpg

street_ok.jpg

Faltakas_256.jpg

gkekas1_Αντιγ.jpg

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

aliagas_copy.jpg

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com