avramopoulos_I_kteo.jpg

1200x100.gif

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Κορονοϊός: Τι ισχύει για air condition, εξαερισμό και ανεμι-στήρες σε κλειστούς χώρους

E-mail Εκτύπωση PDF

1a1a11KLIMATISTIKAΟ Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέχει διαρκώς επι-καιροποιημένες οδηγίες σχετικά με τα συστήματα εξαε-ρισμού και κλιματισμού στο πλαίσιο του COVID-19. ...

Τα συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού που συντηρούνται και λειτουργούν σωστά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης ιών. Οι ανεμιστήρες είναι ασφαλείς μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Οι ανεμιστήρες για την κυκλοφορία του αέρα σε δημόσιους κλειστούς χώρους θα πρέπει να αποφεύγονται όταν υπάρχουν πολλά άτομα σε αυτόν τον χώρο.
Κορονοϊός: Στους πόσους βαθμούς να βάζετε το air condition – Προσοχή στον τακτικό καθαρισμό και απολύμανση των φίλτρων!
Όλα τα συστήματα κλιματισμού και βιομηχανικού εξαερισμού τόσο για κτήρια κατοικιών όσο και για κτήρια υψηλής χωρητικότητας (κυβερνητικά κτίρια, σχολεία, ξενοδοχεία και νοσοκομεία) πρέπει να επιθεωρούνται, να συντηρούνται και να καθαρίζονται τακτικά για να αποφεύγεται η μετάδοση ιών. Ακόμα και σε καλά αεριζόμενα περιβάλλοντα, οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις συστάσεις φυσικής απόστασης και συχνής υγιεινής των χεριών.
Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στο air condition μεταξύ 24°C και 27°C για ψύξη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και την υγρασία (αν υπάρχει η επιλογή) μεταξύ 50% και 60%.
Εάν η χρήση ανεμιστήρων είναι αναπόφευκτη, τότε ο χώρος πρέπει να είναι πολύ ανοικτός στην εξωτερική ατμόσφαιρα και να περιοριστεί η ροή του αέρα από το ένα άτομο απευθείας στο άλλο, για να μειώσετε την πιθανή εξάπλωση τυχόν αερομεταφερόμενων ή αερολυμένων ιών.
Κορονοϊός: Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ. για τα συστήματα κλιματισμού
Μπορώ να χρησιμοποιήσω το air condition στο πλαίσιο του COVID-19;
Τα συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (HVAC) χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας του εσωτερικού αέρα σε υγιή και άνετα επίπεδα. Ένα καλά συντηρημένο και λειτουργικό σύστημα κλιματισμού μπορεί να μειώσει την εξάπλωση του COVID-19 σε εσωτερικούς χώρους αυξάνοντας τον ρυθμό αλλαγής του αέρα, μειώνοντας την ανακυκλοφορία του αέρα και αυξάνοντας τη χρήση του εξωτερικού αέρα.
Αν το air condition έχει επιλογή ανακυκλοφορίας του αέρα στον κλειστό χώρο (δηλαδή να ανακυκλώνεται μέσα από το μηχάνημα ο ίδιος αέρας και να μην έρχεται φρέσκος αέρας απ' έξω) πρέπει να μην χρησιμοποιείται. Τα συστήματα HVAC πρέπει να ελέγχονται, να συντηρούνται και να καθαρίζονται τακτικά.
Κορονοϊός: Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ. για τους ανεμιστήρες
Μπορούν οι ανεμιστήρες να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε εσωτερικούς χώρους;
Στο σπίτι, οι οικιακοί ανεμιστήρες (όρθιοι ή επιτραπέζιοι) είναι ασφαλείς για κυκλοφορία αέρα μεταξύ των μελών της οικογένειας που ζουν μαζί και που δεν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, που προκαλεί τη νόσο COVID-19.
Ωστόσο, οι ανεμιστήρες θα πρέπει να αποφεύγονται όταν επισκέπτονται το σπίτι άτομα που δεν ανήκουν στην άμεση οικογένεια, καθώς μπορεί να έχουν τον ιό παρά το γεγονός ότι δεν έχουν συμπτώματα. Ο αέρας που φυσάει από ένα μολυσμένο άτομο απευθείας σε άλλο σε κλειστούς χώρους μπορεί να αυξήσει την μετάδοση του κορονοϊού.
Στα γραφεία και στα σχολεία, εάν η χρήση ανεμιστήρα είναι αναπόφευκτη, είναι σημαντικό να αυξήσετε τις εξωτερικές αλλαγές αέρα (δηλαδή να μπαίνει φρέσκος αέρας στον χώρο) ανοίγοντας παράθυρα και πόρτες. Επίσης, πρέπει να ελαχιστοποιήσετε τον αέρα με ροή απευθείας από ένα άτομο (ή ομάδα ατόμων) σε άλλο άτομο (ή ομάδα ατόμων).
Η χρήση ανεμιστήρων οροφής μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του εξωτερικού αέρα και εμποδίσει τον αέρα να μείνει στάσιμος στον χώρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να φροντίζετε και πάλι για καλό εξαερισμό (εισαγωγή αέρα από εξωτερικούς χώρους) όταν χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες οροφής. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της ανταλλαγής αέρα εξωτερικού χώρου είναι το άνοιγμα παραθύρων.
Κορονοϊός: Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ. για τα συστήματα εξαερισμού
Πώς μπορεί ο εξαερισμός να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 στ' αεροπλάνα;
• Ορισμένα αεροπλάνα διαθέτουν συστήματα φιλτραρίσματος αέρα καμπίνας εξοπλισμένα με φίλτρα HEPA που μπορούν να απομακρύνουν γρήγορα ιούς και μικρόβια, ελαχιστοποιώντας τη διάρκεια της έκθεσης σε πιθανά μολυσματικά υλικά που παράγονται από βήχα ή φτέρνισμα. Το σύστημα αέρα καμπίνας έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί αποτελεσματικά, παρέχοντας περίπου 50% εξωτερικό αέρα και 50% φιλτραρισμένο, ανακυκλωμένο αέρα. Η ροή αέρα είναι ουσιαστικά αποστειρωμένη και χωρίς σωματίδια.
Ωστόσο, ο επαρκής εξαερισμός είναι μόνο ένα από τα προληπτικά μέτρα για την μείωση του κινδύνου μετάδοσης της νόσου COVID-19. Άλλα σημαντικά μέτρα περιλαμβάνουν τη διατήρηση φυσικής απόστασης τουλάχιστον 1 μέτρου όποτε είναι δυνατόν, τη συχνή υγιεινή των χεριών και τη χρήση μάσκας. Οι επιβάτες θα πρέπει να επικοινωνούν με την αεροπορική εταιρεία και να μαθαίνουν τις εθνικές ή τοπικές οδηγίες του προορισμού τους σχετικά με το πότε και πού να φορούν μάσκα.
Μιχάλης Θερμόπουλος Πηγές: https://www.who.int, http://www.ghhin.org

 

 BannerTheoni_336X280.jpg

banner_avramopoulos_KTEO.jpg

ABRAMOPOYLOS_256X214.gif

KDAP_256X214.gif

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

perifereia.gif

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com