theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Ας μη γελιόμαστε . . . Yπάρχει κι άλλος δρόμος - Άρθρο του Τσιάκαλου Γεωργίου

E-mail Εκτύπωση PDF

1a1a11Tsiakalo200Το καλοκαίρι του 2021 και εν μέσω θέρους το υπουργείο εργασίας έφερε προς ψήφιση έναν από τους πιο αντεργατι-κούς νόμους που ψηφίστηκαν ποτέ στη χώρα. ...

 

 Είναι ο νόμος 4808/21, ο γνωστός νόμος Χατζηδάκη. Είναι ο νόμος που ουσιαστικά καταργεί το οκτάωρο εργασίας, ένα κεκτημένο από την εποχή που οι εργαζόμενοι πάλεψαν για να ανατρέψουν το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς αλλά και τις συνθήκες γαλέρας με τις οποίες απασχολούνταν την περίοδο εκείνη κι οργανώθηκαν σε μια μορφή πάλης ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου.Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα των εργαζομένων που ξεκίνησε από τον Καναδά το 1872 και κορυφώθηκε στο Σικάγο της Αμερικής το 1886 και σε άλλες πόλεις του υπόλοιπου κόσμου, ήταν η μείωση των ωρών εργασίας, η εφαρμογή του οκταώρου αλλά και η κατάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως πολλά απ' αυτά προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία σήμερα.

 

Ο συγκεκριμένος νόμος δεν προβλέπει απλά την κατάργηση του οκτάωρου αλλά επιτρέπει την υπερωριακή απασχόληση χωρίς πρόσθετες αμοιβές για τους εργαζόμενουςκαι την εφαρμογή ελαστικών μορφών εργασίας.Παράλληλα περιορίζει αισθητά τις συνδικαλιστικές ελευθερίες ιδιωτικών και δημοσίων σωματείων. Δηλαδή μέσα από τη λειτουργία νέων δομών όπως ο ΟΜΕΔ(διαιτησία) προσπαθεί να περιορίσει το δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων, των στάσεων εργασίας κ.ό.κ.
Το δικαίωμα όμως των πολιτών που απασχολούνται στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα να οργανώνονται συνδικαλιστικά και πού είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά, αποτελεί ύψιστη έκφραση συνδικαλιστικής δράσης κιενίσχυσης των κλαδικών και των κοινωνικών συμφερόντων. Κατ' επέκταση ο συνδικαλισμός είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της δημοκρατίας μαζί με τον κοινοβουλευτισμό και τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο συγκεκριμένος νόμος απορρίφθηκε από το σύνολο των σωματείων των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Για την κατάργηση του νόμου 4808/21 αλλά και την εφαρμογή μιας δικαιότερης νομοθεσίας κάνει λόγο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣΑλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για την κατάργηση αυτού του αντεργατικού νόμου που έχει απορριφθεί από την ημέρα της ψήφισης του από το σύνολο των εργαζομένων. Ο άλλος δρόμος θα προστατεύει τα κεκτημένα των εργαζομένων με στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής που είναι απαραίτητη για τα θεμέλια μιας δίκαιης κοινωνίας.

 

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

Αίγινα.jpg

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg

antalaktika1.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

12ο_Afisa.jpg

2_2.jpg

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com