theoni.jpg

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Κορονοϊός: Έως ένα χρόνο κρατάνε συνήθως τα επίμο-να συμπτώματα μετά την αρχική, ήπια COVID

E-mail Εκτύπωση PDF

1a1a11hapΤα συμπτώματα αυτά  συνεχίζονται ή εκδηλώνονται  του-λάχιστον 4 εβδομάδες μετά την αρχική νόσηση από κορο-νοϊό. Όπως διαπίστωσαν, στη συντριπτική πλειονότητα...

των περιπτώσεων ο κορονοϊός δεν προκαλούσε συμπτώματα πέραν του 1 έτους. Υπήρχαν, βέβαια, και οι εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση BMJ. Όπως γράφουν οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από 299.885 εθελοντές, οι οποίοι νόσησαν από κορονοϊό αλλά δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Οι εκβάσεις τους συγκρίθηκαν με εκείνες 299.870 υγιών εθελοντών. Άλλοι από τους συμμετέχοντες ήταν εμβολιασμένοι κατά της COVID και άλλοι όχι. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων που είχε νοσήσει ο κορονοϊός ήταν τα 25 έτη. Το 50,6% ήταν γυναίκες.
Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο συχνά εμφανίζονταν εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη 65 συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμένουσα COVID. Αναλόγως με την περίοδο εμφάνισής τους ταξινομήθηκαν σε δύο κατηγορίες:
Στα πρώιμης εμφάνισης συμπτώματα (αναφέρθηκαν ή συνεχίζονταν 1 έως 6 μήνες μετά την αρχική COVID).
Στα όψιμης εμφάνισης συμπτώματα (αναφέρθηκαν ή συνεχίζονταν 7 έως 12 μήνες αργότερα).
Οι συμμετέχοντες είχαν νοσήσει από COVID έως και τον Οκτώβριο του 2021. Επομένως, τους είχε μολύνει ο κορονοϊός Άλφα (ο αρχικός) και οι παραλλαγές Βήτα ή Δέλτα που αργότερα δημιούργησε.
Τα ευρήματα
Ορισμένα συμπτώματα εμφανίζονταν με αυξημένη συχνότητα τόσο κατά την πρώιμη, όσο και κατά την όψιμη περίοδο μετά την αρχική λοίμωξη. Τα συμπτώματα αυτά ήταν:
Το θόλωμα του μυαλού
Η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης
Οι αναπνευστικές δυσκολίες
Η ζάλη και η αδυναμία
Τα «φτερουγίσματα» της καρδιάς
Ο πονόλαιμος από στρεπτόκοκκο
Ορισμένα άλλα συμπτώματα ήταν σημαντικά αυξημένα μόνο κατά την πρώιμη περίοδο. Αυτά ήταν:
Ο πόνος στο στήθος
Ο βήχας
Η τριχόπτωση
Οι πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις
Οι αναπνευστικές διαταραχές
Το πιο συχνό επίμονο σύμπτωμα απ' όλα ήταν η δυσκολία στην αναπνοή. Στους ασθενείς που ήταν εμβολιασμένοι, ο κορονοϊός προκαλούσε λιγότερο συχνά αναπνευστικά εμμένοντα συμπτώματα. Ωστόσο οι πιθανότητες να εκδηλώσουν εμμένουσα COVID ήταν παρόμοιες, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης.
Ποια επιμένουν στον χρόνο
Λόγω του μεγέθους της μελέτης, οι επιστήμονες μπόρεσαν να εξετάσουν και τη διακύμανση στη συχνότητα των εμμενόντων συμπτωμάτων. Όπως διαπίστωσαν, η μείωση/απώλεια της όσφρησης τυπικά βελτιωνόταν στους 9 μήνες. Αντιθέτως, οι μειώσεις στην ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής και στη μνήμη ήταν πιο επίμονες.
Τα καλά νέα, όμως, είναι πως έως το τέλος του πρώτου χρόνου, ο κορονοϊός είχε πάψει να προκαλεί συμπτώματα στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. «Δεν υποστηρίζουμε ότι μετά τις 360 ημέρες δεν υπάρχουν ασθενείς με δύσπνοια, αδυναμία ή νοητική διαταραχή», δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Barak Mizrahi, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο KI στο Kfar Malal.
Ωστόσο, «ο κίνδυνος αυτός φθίνει με την πάροδο του χρόνου και λίγα είναι τα συμπτώματα μετά την αρχική ήπια COVID που επιμένουν τόσο καιρό», πρόσθεσε.
iatropedia.gr

 

 antalaktika1.jpg

ABRAMOPOYLOS_256X214.gif

KDAP_256X214.gif

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com