A1.jpg                 A_2.jpg                                                        street2.jpg

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφ. Θεσσαλίας: Ενημέρω-ση του καταναλωτικού κοινού ενόψει του Πάσχα

E-mail Εκτύπωση PDF

1a1a11apasxalino-trapeziΜε γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, η Διεύθυνση Κτηνιατρι--κής Περιφέρειας Θεσσαλίας επισημαίνει τα εξής:...

Η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται μόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία, που διαθέτουν ειδικό κωδικό αριθμό κτηνιατρικής έγκρισης.
Σφάγια που έχουν σφαγεί εκτός εγκεκριμένης εγκατάστασης και δεν έχει διενεργηθεί η προ σφαγής επιθεώρηση των προσαχθέντων ζώντων ζώων από τον επίσημο κτηνίατρο, η τήρηση των όρων ευζωίας των προς σφαγή ζώων, η διενέργεια του απαραίτητου κρεοσκοπικού ελέγχου και η αφαίρεση υλικών ειδικού κινδύνου, είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
Οι ιδιοκτήτες-υπεύθυνοι λειτουργίας των σφαγείων να μεριμνήσουν άμεσα, ώστε να εξασφαλίζονται τα εξής:
-Σε ό,τι αφορά στο σφαγείο: α τηρούνται απαρέγκλιτα οι καθημερινές απολυμάνσεις και καθαριότητες, εντός και εκτός του σφαγείου, μετά το πέρας της σφαγής .
-Σε ό,τι αφορά στην διαδικασία της σφαγής:
1. Τα προσκομιζόμενα για σφαγή ζώα να φέρουν όλα την προβλεπόμενη σήμανση (ενώτια) και να συνοδεύονται από τα απαραίτητα έγγραφα κυκλοφορίας (υγειονομικά πιστοποιητικά - υπεύθυνη δήλωση τροφικής αλυσίδας) κατά την παραλαβή τους.
Ζώα χωρίς τα παραπάνω δεν θα παραλαμβάνονται.
Να τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες απαιτήσεις υγιεινής και ευζωίας κατά τα στάδια της παραλαβής, αναισθησίας, σφαγής, εκδοράς, εκσπλαχνισμού κ.τ.λ.
Πιθανές μη συμμορφώσεις θα έχουν αποτέλεσμα την διακοπή της σφαγής μέχρι να εξασφαλιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
2. Να είναι εφικτή η κρεοσκοπία των σπλάχνων όλων των αμνοεριφίων (άνοιγμα του διαφράγματος, κλπ.) και να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα σφάγιου και σπλάχνων.
3. Η σφράγιση των σφάγιων να είναι καθαρή και ευανάγνωστη.
4. Η αποστολή σφάγιων να γίνεται μόνο με εγκεκριμένο ψυγείο μεταφοράς κρεάτων και εφόσον εξασφαλίζονται τόσο οι συνθήκες υγιεινής όσο και θερμοκρασίας εντός του ψυκτικού θαλάμου.
5. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην συσκευασία και επισήµανση των παραπροϊόντων π.χ. εντέρων, σπλάγχνων, κεφαλών κλπ.
Στα κρεοπωλεία κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, χοιριδίων, σπλάχνων και κρέατος ισχύουν τα εξής σχετικά με τη σήμανση:
Σφάγια ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και έχουν σφαγεί στην Ελλάδα φέρουν:
•σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού», στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε. (CE),
•σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος, χρώματος «λαμπρού κυανού», εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ» ή καρτελάκι με όλες τις σχετικές πληροφορίες ημερομηνία σφαγής ,προέλευση, κωδικό σφαγείου.
Σφάγια που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε άλλες κοινοτικές χώρες και έχουν σφαχτεί στην Ελλάδα φέρουν:
•σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού», στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε. (CE).
Σφάγια που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας πρέπει να φέρουν:
•την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα, χρώματος επιλογής της κάθε Κράτους Μέλους της ΕΕ και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικού σφαγείου, χώρας και διακριτικών της ΕΟΚ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
Σφάγια που έχουν σφαχτεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας πρέπει να φέρουν
•την σφραγίδα που προβλέπει η κάθε τρίτη χώρα η οποία θα είναι χρώματος καστανού.
*Οι σημάνσεις καταλληλότητας και προέλευσης πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να μην έχουν την όψη χρωματισμένου «λεκέ» στην επιφάνεια των σφάγιων.
Προμήθεια λοιπών κρεάτων
Τα παρασκευάσματα (μπιφτέκια, μαριναρισμένα κρέατα, κοκορέτσια, κεμπάπ, κλπ.) παράγονται μόνο από κρεοπωλεία με σχετική καταχώρηση παρασκευαστηρίου καταστήματος λιανικής πώλησης κρέατος και πωλούνται νωπά στον καταναλωτή μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες.
Η συκωταριά, η οποία δε συνοδεύει το αρνί, θα πρέπει να βρίσκεται εντός πλαστικού περιέκτη ή προσυσκευασμένη και να υπάρχει ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται ευκρινώς τα στοιχεία της εταιρείας, ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης, η χώρα προέλευσης, οι ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, οι ημερομηνίες ψύξης και κατάψυξης, καθώς και η θερμοκρασία συντήρησης.
Τα κατεψυγμένα εντόσθια κλπ θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη και να διατίθενται με τη συσκευασία τους.
Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία και τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής.
Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται ως νωπά.
Έκτακτα κλιμάκια κτηνιάτρων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ελέγχουν την τήρηση των άνω απαιτήσεων.
Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον Ν. 4235/2014.

 

 vamal.gif

Vlaxavia_2024.jpg

street_ok.jpg

Faltakas_256.jpg

gkekas1_Αντιγ.jpg

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

aliagas_copy.jpg

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com