A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Φορολογία: Πέντε άμεσες κινήσεις για την ενίσχυση των εσόδων

E-mail Εκτύπωση PDF
oikonomikwnΕιδικό σχέδιο «σωτηρίας» των εσόδων επεξεργάζονται τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αποφευχθεί «ναυάγιο» του προϋπολογισμού από το πρώτο εξάμηνο του έτους. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά άμεσα η αποστολή εκκαθαριστικών, προαναγγέλλεται εθελοντική εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών, συνεχίζεται το «κυνήγι» ληξιπροθέσμων ακόμη και αν πρόκειται για οφειλή 300 ευρώ και μάλιστα για την καλύτερη παρακολούθηση όλων των οφειλετών δημιουργείται τηλεφωνικό κέντρο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ συνεχίζεται η πίεση προς τους προϊσταμένους των ΔΟΥ να δραστηριοποιήσουν το μηχανισμό για τη διενέργεια ελέγχων στην αγορά, καθώς η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να «ανθεί» και κανείς δεν κόβει αποδείξεις.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών, παρά την υστέρηση που καταγράφεται μέχρι σήμερα και υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ λόγω της κάθετης πτώσης των εσόδων τον τρέχοντα μήνα, εξακολουθεί να δίνει παρατάσεις για την υποβολή των δηλώσεων από τις επιχειρήσεις, αλλά και την υποβολή των εκκαθαριστικών του ΦΠΑκαθώς αναγνωρίζει ότι τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά είναι τεράστια, η ζήτηση έχει μειωθεί κατακόρυφα, όπως κάθετη είναι και η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν πάντως τις επόμενες ημέρες να δοθεί παράταση και για την υποβολή των δηλώσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν προθεσμία μέχρι και τις 15 Ιουνίου, καθώς για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, αφού μέχρι σήμερα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ.2.5.2012, σελ.1), τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έως το τέλους Ιουνίου θα πρέπει να έχει εισπραχθεί από τη συγκεκριμένη «πηγή» 1 δισ. ευρώ και επιπλέον 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ε-mail και τηλέφωνο στους οφειλέτες

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών λόγω της καθίζησης των εσόδων προκειμένου να βρεθούν τρόποι αντιστροφής του κλίματος χωρίς ταυτόχρονα να «πνίγουν» τους φορολογούμενους, καθώς όλοι γνωρίζουν τις επιπτώσεις των μέτρων που έχουν ληφθεί.

zaniasΟ υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς.

Σε χθεσινή σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Γ. Ζανιά και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και του γενικού γραμματέα της ΓΓΠΣ, Χ. Θεοχάρη, αποφασίστηκαν οι κατωτέρω πέντε συγκεκριμένες κινήσεις που μπορεί να ξεμπλοκάρουν τις εισπράξεις:

* Η δημιουργία ειδικού τηλεφωνικού κέντρου (call center) στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το οποίο θα καλεί τηλεφωνικά και θα αποστέλλει e-mail σε όσους δεν υποβάλλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ, δήλωση απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών ή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

* Η αποστολή την ερχόμενη εβδομάδα των εκκαθαριστικών του ΕΤΑΚ 2009.

* Η αποστολή τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου των πρώτων περίπου 500.000 εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

* Η άσκηση πίεσης προς τους προϊσταμένους όλων των Εφοριών προκειμένου να κρατήσουν σε λειτουργία όλα τα τμήματα και κυρίως αυτά που αφορούν σε εισπράξεις και βεβαιώσεις φόρων.

* Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Ζανιάς θα επισκεφθεί τις μεγάλες ΔΟΥ σε μια προσπάθεια να πιέσει για την εντατικοποίηση των λειτουργιών τους.

Η παγίδα και το όφελος για όσους κλείσουν τα βιβλία τους

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω σύσκεψη, ο γενικός γραμματέας της ΓΓΠΣ, Χ. Θεοχάρης, ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι έπειτα από σχετικούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι πέρυσι 240.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες υπέβαλαν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ή δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση.

Για το λόγο αυτό σχεδιάζει όπως με επιστολές που θα αποστείλει η ΓΓΠΣ τις αμέσως επόμενες ημέρες τους καλέσει να προχωρήσουν σε εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα προσέλθουν στην αρμόδια ΔΟΥ που υπάγονται για να υποβάλουν τη σχετική αίτηση διακοπής στο Τμήμα Μητρώου ώστε να κλείσουν τα βιβλία τους.

Το όφελος, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, για τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα αποφασίσουν να προχωρήσουν σε εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών είναι ότι θα γλιτώσουν την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος που φέτος είναι 500 ευρώ, ενώ θα κληθούν να καταβάλλουν το σύνηθες πρόστιμο για την εκπρόθεσμη διακοπή που είναι 40 ευρώ.

Θα πρέπει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση κρύβει και μια μεγάλη «παγίδα» για όσους έχουν ανοικτούς «λογαριασμούς» με την Εφορία, αφού οι φορολογούμενοι που αποφασίσουν να κλείσουν τα βιβλία τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον έλεγχο της εφορίας και ενδεχομένως πολλαπλάσια πρόστιμα σε σχέση με το τέλος επιτηδεύματος που θα γλιτώσουν.

Τέλος επιτηδεύματος

Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εφόσον τηρούν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων θα κληθούν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος:

- 400 ευρώ όσοι έχουν έδρα σε τουριστικές περιοχές και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

- 500 ευρώ όσοι έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

- 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα, εφόσον διατηρούν υποκαταστήματα.

Από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία χρόνια από το έτος της συνταξιοδότησής του (έως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο).

Οι νέες παρατάσεις υποβολής δηλώσεων

Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των υπόχρεων σε υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Ζανιά, παρατείνεται:

1. Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ, (Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνίες, κοινοπραξίες κ.λπ.), που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 64 του ΚΦΕ, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία έληξε χθες, παρατείνεται έως και τις 31 Μαΐου 2012 για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:

α. των ανωτέρω υπόχρεων, που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και

β. των περιπτώσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 της ΑΥΟ ΠΟΛ. 1116/3-5-12, οι οποίες υποβάλλονται υποχρεωτικά στη ΔΟΥ λόγω αδυναμίας της ηλεκτρονικής υποβολής τους.

2. Η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2011 για όλους τους υποκείμενους στο φόρο μέχρι τις 8 Ιουνίου 2012.

Επισημαίνεται ότι για να είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης θα πρέπει οι ενδεχόμενες χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις να έχουν υποβληθεί και να έχει καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία υποβολής της εκκαθαριστικής.

naftemporiki.gr

Vlaxavia_2024.jpg

street_ok.jpg

vamal.gif

Faltakas_256.jpg

gkekas1_Αντιγ.jpg

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

aliagas_copy.jpg

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com