A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Ξέχασαν την Εφορία 20.000 επιχειρήσεις

E-mail Εκτύπωση PDF
epixiriseisΜία στις δέκα επιχειρήσεις γύρισε φέτος την πλάτη στην Εφορία και δεν μπήκε καν στη διαδικασία να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δημιουργώντας για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση ένα ιδιότυπο κίνημα «δεν δηλώνω».

Την ίδια ώρα και τα φυσικά πρόσωπα καθυστερούν χαρακτηριστικά να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, επιχειρώντας να μεταθέσουν χρονικά το πικρό ποτήρι των αυξημένων φορολογικών επιβαρύνσεων και μέχρι σήμερα ούτε καν ένας στους τρεις φορολογούμενους δεν έχει κάνει δήλωση.

Η προθεσμία για τα νομικά πρόσωπα έληξε από τις αρχές Ιουνίου και η αρμόδια Γενική Γραμματεία διαπίστωσε ότι περισσότερες από 20.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 225.000 νομικών προσώπων δεν υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, να αποφύγουν ή τουλάχιστον να μεταθέσουν χρονικά την εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. «Ενδεχομένως κάποιες επιχειρήσεις να έχουν κλείσει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να υποβάλουν τις δηλώσεις τους», σχολιάζει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που εκτιμά ότι σημαντικό ρόλο στην απροθυμία των φορολογουμένων να υποβάλουν τις δηλώσεις τους έπαιξε η προεκλογική αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, όπως άλλωστε και ευρύτερα η κρίση η οποία έχει πλήξει την αγορά, στραγγίζοντας και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, έχουν καταγραφεί σε λίστα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και ήδη υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν αρχίσει τα τηλεφωνήματα και τα ειδοποιητήρια προκειμένου να τους οδηγήσουν στην Εφορία. Οι επιχειρηματίες που δεν υπέβαλαν δηλώσεις καλούνται να τις υποβάλουν εκπρόθεσμα μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών, με πρόστιμο 1% επί του οφειλόμενου φόρου, χάνοντας βεβαίως το πλεονέκτημα των δόσεων.

Και στο μέτωπο των φυσικών προσώπων όμως, η ροή δηλώσεων προμηνύει επίσης ενδεχόμενη αποχή. Μέχρι χτες η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων είχε δεχθεί 1.580.000 δηλώσεις από τις οποίες 1,3 εκατ. είχαν υποβληθεί με ηλεκτρονικό τρόπο. Δεδομένου ότι οι συνολικές δηλώσεις που αναμένεται να υποβληθούν φέτος εκτιμάται ότι θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 5,5 εκατ., πρακτικά μέχρι σήμερα ούτε το 30% των υπόχρεων δεν έχει υποβάλει δήλωση.

Οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων λήγουν στις 2 Ιουλίου προκειμένου για χειρόγραφες δηλώσεις και 16 Ιουλίου για τις ηλεκτρονικές.

«Όσοι καθυστερούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, από την 1η Ιουλίου και μετά δεν κερδίζουν τίποτα, αντίθετα κινδυνεύουν να πληρώσουν τον φόρο τους σε δύο δόσεις», σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Χ. Θεοχάρης, επισημαίνοντας ότι η επόμενη εκκαθάριση θα έχει ημερομηνία βεβαίωσης του φόρου στα τέλη Ιουλίου, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι υποβάλουν εντός των προθεσμιών θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης του φόρου σε τρεις δόσεις.

Τα εκκαθαριστικά που εκδίδονται από τον Αύγουστο και μετά οδηγούν σε υποχρέωση πληρωμής του φόρου σε λιγότερες δόσεις. Συγκεκριμένα, το σύνολο της οφειλής καταβάλλεται σε τρεις ίσες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και η καθεμιά από τις επόμενες ανά δίμηνο. Αν ο φόρος βεβαιώνεται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καταβάλλεται σε δύο δόσεις και αν βεβαιώνεται τον Οκτώβριο ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ σε μία δόση έως το τέλος Δεκεμβρίου. Αν η συνολική οφειλή είναι μέχρι 300 ευρώ, ο φόρος πληρώνεται σε μία δόση, ενώ για τον ίδιο και για τη σύζυγό του αθροιστικά, μπορεί να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωση.

Εάν ο οφειλόμενος, με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση, φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης ανεξάρτητα αν βεβαιώθηκε σε μία ή περισσότερες δόσεις, παρέχεται έκπτωση στο συνολικό ποσό 1,5%.

ΤΑ ΝΕΑ

EASTER_2024_CHAMBEROFTRIKALA_300x300_-_Αντιγραφή.jpg

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com