theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τον ένα χρόνο υλοποίησης του ΕΣΠΑ

E-mail Εκτύπωση PDF
Κώστας Αγοραστός: «Με ενότητα συνεργασία, συνέργεια και πολλή δουλειά ανεβάσαμε την απορροφητικότητα στο 43% παρά τη βαθειά ύφεση»

«Καμιά απένταξη – 1500 νέες θέσεις εργασίας – κανονική εκτέλεση των έργων»

espaΣτο εντυπωσιακό ποσοστό του 43,4 %έφθασε η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας σε ένα χρόνο-από τον περσινό Ιούλιο μέχρι και φέτος-στο διάστημα που την διαχείριση του ανέλαβε η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας, έναντι 24,5 % που ήταν, όταν παρέλαβε την σκυτάλη της διαχείρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα δε δημιουργήθηκαν και 1500 θέσεις εργασίας σχετικές μόνο με τα έργα του ΕΣΠΑ.

Την ικανοποίηση του για την πορεία αξιοποίησης του ΕΣΠΑ τον τελευταίο χρόνο, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, προχώρησε σε απολογισμό των επιδόσεων της αιρετής Περιφέρειας στον χρόνο που πέρασε στο τομέα αυτό. Όπως σχολίασε, σε ένα εξαιρετικά αρνητικό οικονομικό περιβάλλον τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα ενώ δικαιώνουν και τη λειτουργία της αιρετής Περιφέρειας γενικότερα αλλά και ειδικότερα σε σχέση με την ανάληψη της αρμοδιότητας του ΕΣΠΑ. Υπογράμμισε δε, ότι η Περιφέρεια συνεχίζει τον αγώνα παρά τις αντιξοότητες ευελπιστώντας σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για την Θεσσαλία και τους πολίτες της.

Ο Περιφερειάρχης έχει και ένα επιπλέον λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος από την διαχείριση του ΕΣΠΑ, καθώς η μεγάλη απορροφητικότητα που παρουσίασε η Θεσσαλία, συνάδει με τον εθνικό στρατηγικό στόχο- ο οποίος μάλιστα είναι και πρώτης προτεραιότητας-για αξιοποίηση του εν λόγω προγράμματος, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τη ανάπτυξης.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ήδη προηγηθεί συμβάλλοντας στο εν λόγω στόχο με την υψηλή απορρόφηση κονδυλίων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τα προαναφερόμενο ποσοστό απορρόφησης, ένα 4% διατέθηκε στο ΕΠΠΕΡΑ προκειμένου να βοηθηθεί ο εθνικός στόχος. Κάτι το οποίο δεν ήταν σε θέση να πράξουν όλες οι περιφέρειες.

Όπως «ομολογούν» και οι αριθμοί σχετικά με την πρόοδο των έργων του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας που αφορούν στην Διαχειριστική Αρχή το σύνολο των ενταγμένων έργων είναι 227 , συνολικού προϋπολογισμού 466 εκ ευρώ, από τα οποία τα 84 εντάχθηκαν (ποσοστό 37%) στο διάστημα από 1η Ιουλίου 2011 έως 30 Ιουνίου 2012 από όταν ανέλαβε την διαχείριση η αιρετή Περιφέρεια (ενώ, τις προηγούμενες χρονιές ο αριθμός των έργων που εντασσόταν έφθανε τα 48). Στο ίδιο διάστημα επιτεύχθηκε και απορρόφηση 12,2% πλέον των δαπανών ύψους 15 εκ ευρώ (δηλαδή ποσοστό επιπλέον 4%), που «αφαιρέθηκαν», όπως προαναφέραμε και μεταφέρθηκαν στο Ε.Π «Περιβάλλον» του ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο μεταφοράς 17 έργων.

Παράλληλα το ποσοστό των συμβάσεων αυξήθηκε –πάντα για τη ίδια χρονική περίοδο του ενός έτους-από 123 εκ ευρώ σε 240 εκ ευρώ . Δηλαδή συμβασιοποιήθηκαν έργα ποσού 108 εκ ευρώ, ποσό που αντανακλά ένα 45%.

Η δρομολόγησης και υλοποίηση των σημαντικών αυρών έργων, συμβάλει στην βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης των Θεσσαλών πολιτών και τους επιπέδου ζωής κατά επέκταση-καθώς η Περιφέρεια ακολούθησε μία πολιτική προσεκτικής ισομερούς κατανομής των ώριμων έργων στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες. Ενώ παράλληλα εξυπηρέτησε και έναν ακόμη εθνικό και τοπικό στόχο, την δημιουργία θέσεων εργασία, καθώς μέσα σε ένα χρόνο μόνο δημιουργήθηκαν 1500 θέσεις εργασίας στην Θεσσαλία, μόνο για τα έργα του ΕΣΠΑ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όταν παρέλαβε η αιρετή Περιφέρεια το ΕΣΠΑ, αυτό ήταν υπερκορεσμένο, σε ότι αφορούσε ιδιαίτερα στον άξονα των οδικών έργων. Σημαντικό βήμα επίσης ήταν ότι μειώθηκε και ο χρόνος από την ένταξη έως την πρώτη εκταμίευση, από 616 μέρες σε 300, εντείνοντας έτσι τους ρυθμούς υλοποίησης.

Αίγινα.jpg

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg

antalaktika1.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

12ο_Afisa.jpg

2_2.jpg

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com